Soapbox Science - vrouwelijke wetenschappers nemen publieke ruimte in

Soapbox Science - vrouwelijke wetenschappers nemen publieke ruimte in

VUB'ers Ellen Roels en Inne Vanderkelen over robots en klimaat

zaterdag 26 juni - 14u-17u - Beursplein Brussel

Op zaterdag 26 juni 2021, van 14u tot 17u, vertellen twaalf vrouwelijke en niet-binaire wetenschappers over hun onderzoek tijdens het evenement Soapbox Science Brussels. Het Beursplein in Brussel vormt het decor van deze editie. Ingenieur Ellen Roels zal haar publiek uitleggen wat robots kunnen leren van de natuur en hydroloog Inne Vanderkelen zal de wisselwerking tussen stuwmeren en het klimaat duiden.

Soapbox Science is een wetenschappelijk outreach initiatief dat tot doel heeft de zichtbaarheid van vrouwen en niet-binaire personen in de wetenschap en hun onderzoek te bevorderen. Soapbox Science doet dit door naar het voorbeeld van de Speaker’s Corner in Hyde Park mensen te bereiken via redevoering in de publieke ruimte. Vrouwelijke onderzoekers praten op hun “zeepkisten” met de voorbijgangersover hun onderzoek. Tijdens het evenement zullen vier zeepkisten worden geplaatst op het Beursplein van Brussel. Op elke soapbox zal een spreker een uur lang vertellen over haar onderzoek en in interactie gaan met het voorbijgaande publiek. De lezingen zijn in het Frans, Nederlands en Engels.

Soapbox Science Brussels wordt gesponsord door BELSPO, de Koninklijke Sterrenwacht van België, het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie, UHasselt, ULiège en Europlanet Benelux. De Koninklijke Sterrenwacht van België is het gastinstituut van Soapbox Science Brussels.

VUB-wetenschappers:

Ellen Roels - 14u

Ellen Roels is phd student aan de VUB-Departmenten Mechanica en Fysische Chemie. Zij doet onderzoek naar zelfherstellende zachte robots. Deze robots zijn gemaakt van een speciaal soort rubber dat bij opwarming kan genezen van schade.

Inne Vanderkelen -16u

Inne Vanderkelen is werkzaam aan het VUB-Departement Hydrologie. In haar onderzoek bestudeert Vanderkelen de wisselwerking tussen stuwmeren en het klimaat. Haar laatste publicatie over de wereldwijde hitte-opslag in (stuw)meren is relevant voor het nieuwe rapport van het VN klimaatpanel dat er later dit jaar aankomt.

Als urban engaged university draagt VUB actief bij aan de realisatie van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties. Met haar onderzoek draagt Inne Vanderkelen bij aan het verfijnen van klimaatprojecties en het in kaart brengen van wereldwijde waterbeschikbaarheid. Door gebruik te maken van zelfherstellende materialen, zorgt het onderzoek van Ellen ervoor dat zachte robots duurzamer worden.

Contact:

Ellen Roels

[email protected]

Inne Vanderkelen

[email protected]

Over Soapbox Science

Soapbox Science werd in 2011 in Londen opgericht door Dr. Seirian Sumner, van de Universiteit van Bristol, en Dr. Nathalie Pettorelli, van de Zoological Society of London. Het concept groeide verder met groot internationaal succes, met al 42 evenementen in 13 landen in 2019. Soapbox Science Brussels - [email protected]

WE IR
Contacteer ons
Lies Feron
Lies Feron Persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Lies Feron
Lies Feron Persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel