Scholieren ontdekken kracht van wiskunde tijdens VUB-masterclass

Scholieren ontdekken kracht van wiskunde tijdens VUB-masterclass

Donderdag 14 november - Uit recent onderzoek blijkt dat maar liefst 30% van het bruto binnenlands product gerelateerd is aan de toepassingen van wiskunde. Als gevolg vinden afgestudeerde wiskundigen hun plek in vrijwel alle sectoren van het bedrijfsleven. Daarom organiseerde de Vrije Universiteit Brussel (VUB) gisteren een masterclass wiskunde voor scholieren, waarin ze ontdekten hoe wiskunde en data science bijdragen aan het oplossen van belangrijke maatschappelijke vraagstukken. Daarnaast maakten de leerlingen kennis met de vernieuwde opleiding ‘Wiskunde en Data Science’.

De masterclass was speciaal bedoeld voor scholieren met wiskunde in hun vakkenpakket. Tijdens de sessie kregen ze een breed perspectief op zowel zuivere als toegepaste wiskunde en ontdekten ze waarom abstracte studies van patronen en structuren zo succesvol zijn in het oplossen van uiteenlopende uitdagingen. De deelnemers leerden bovendien hoe wiskunde en data science samen een cruciale basis vormen voor beroepen in de digitale economie, van cryptografie en kunstmatige intelligentie tot digitale beveiliging en algoritmen voor zoekmachines.  

Vernieuwde opleiding 

Ten slotte kregen de leerlingen een voorsmaakje van de vernieuwde opleiding ‘Wiskunde en Data Science’ aan de VUB. Deze unieke opleiding – de enige in Vlaanderen waarin data science al in de bachelorfase geïntegreerd is – combineert zuivere en toegepaste wiskunde met de nieuwste ontwikkelingen in data science.  

“De vraag naar datawetenschappers blijft exponentieel groeien en beroepen waarin wiskundige en datawetenschappelijke inzichten onmisbaar zijn, worden steeds belangrijker in sectoren als digitale beveiliging, architectuur, gezondheidszorg en zelfs kunst. Deze vernieuwde opleiding biedt een antwoord aan die toenemende vraag”, aldus intiatiefnemer Prof. Jan De Beule.  


Contact 

Prof. Jan De Beule 
Jan.De.Beule@vub.be

__

Dit initiatief maakt deel uit van het publieksprogramma van de VUB: een programma voor iedereen die vindt dat het anders kan in de wereld en gelooft dat wetenschappelijke inzichten, kritisch denken en dialoog een belangrijke eerste stap zijn om je stempel te drukken op jouw omgeving en de wereld. 

Als Urban Engaged University wil de Vrije Universiteit Brussel een drijvende kracht van verandering in de wereld te zijn. Met ons academisch onderwijs en ons innovatief onderzoek dragen we bij aan de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties en drukken we mee onze stempel op de toekomst. 

Creëer mee(r) impact

 

CO
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel