Redelijk Eigenzinnig trapt zesde editie af met vraaggesprek Ken Loach in Bozar

Redelijk Eigenzinnig trapt zesde editie af met vraaggesprek Ken Loach in Bozar

Waarom accepteren we armoede? Professor in de filosofie Karl Verstrynge pookt deze dinsdag 20 oktober vanaf 18 uur naar het antwoord tijdens een vraaggesprek met de bekende filmmaker Ken Loach. Het gesprek vindt plaats in Bozar en kan worden bijgewoond mits inschrijving via deze link. De ontmoeting met de cineast is de aftrap van de zesde editie van de lezingenreeks Redelijk Eigenzinnig van de VUB, die zich dit jaar buigt over de prangende vraag Why do we put up with poverty? 

Redelijk Eigenzinnig zag het leven als opleidingsonderdeel binnen de VUB in 2015. Bedoeling was studenten van de hele VUB te laten kennismaken met de verschillende stellingnames en argumenten die naar voren worden geschoven in maatschappelijke kwesties die de gemoederen beroeren, teneinde een kritische positie in het debat te kunnen innemen. In het verleden passeerden topics als de klimaatuitdaging, oorlog en vrede, nieuwe technologieën, migratie en duurzaamheid de revue. Dit jaar is het dus de beurt aan armoede.  

Ken Loach staat bekend om de virtuoze manier waarop hij in zijn films maatschappelijke thema’s aansnijdt, altijd vanuit het oogpunt van de gewone mens. In die zin is hij naast een begenadigde cineast ook een activist. Dat het dinsdag een boeiend vraaggesprek wordt, staat dus nu al vast. Voor wie er niet bij kan zijn: het gesprek zal achteraf blijvend bekeken kunnen worden via de website van Redelijk Eigenzinnig

Ken Loach is niet de enige klinkende naam waarmee Redelijk Eigenzinnig dit jaar uitpakt. Op het programma staan ook interviews en gesprekken met de gerenommeerde economen Thomas Pickety en Joseph E. Stiglitz. Pickety werd bekend met ‘Kapitaal in de 21ste eeuw’, een imposant boek waarmee hij aantoonde dat de ongelijkheid in de wereld opnieuw toeneemt. Stiglitz won in 2001 de Prijs van de Zweedse Rijksbank voor economie, ook wel de Nobelprijs voor de Economie genoemd. Hij staat bekend om zijn kritische standpunten over globalisering en internationale organisaties als het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Het rijtje van Loach, Pickety en Stiglitz wordt afgesloten door Julia O’Connell, professor aan de universiteit van Bristol en auteur van studies gewijd aan het fenomeen van moderne slavernij. De gesprekken met Pickety en Stiglitz zijn nu al te bekijken via de website van Redelijk Eigenzinnigde lezing van O'Connell wordt binnenkort online gezet.

Normaal in Brussel stad, nu online
In normale tijden vinden de lezingen van Redelijk Eigenzinnig plaats in een Brusselse locatie, weg van de campus van de VUB. Die gerichtheid op de stad is trouwens een wezenlijk kenmerk van het initiatief: de studenten werken steeds aan een projectvoorstel ingediend door een Brusselse organisatie die met concrete uitdagingen of noden geconfronteerd worden. Een andere eigenschap van Redelijk Eigenzinnig is dat de lezingen publiek toegankelijk zijn. 

In deze coronatijden vinden het merendeel van de lezingen echter online plaats. Ze worden vertoond op de website van Bozar, waar de meeste ook zijn opgenomen; via de site van Redelijk Eigenzinnig kom je op de opgenomen lezingen terecht. Het vraaggesprek met Ken Loach komt zoals gezegd achteraf ook online te staan. 

Inschrijven om het gesprek met Ken Loach live bij te wonen kan hier.
Redelijk Eigenzinnig: een interdisciplinair keuzevak van de VUB, met lezingen die online worden geplaatst met medewerking van Bozar.  Meer info hier

CO
Contacteer ons
Sicco Wittermans
Sicco Wittermans Woordvoerder en persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Sicco Wittermans
Sicco Wittermans Woordvoerder en persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel