Rector VUB deelt klappen uit

Dat Caroline Pauwels, rector van de Vrije Universiteit Brussel, niet bang is om in de ring te treden om haar mening te uiten, is genoegzaam bekend. Maar dinsdagmiddag 11 september trok ze, samen met een handvol andere vrouwen, ook letterlijk de bokshandschoenen aan tijdens een zogenaamde ‘boxing clinic’ voor vrouwen, gegeven door Anne Tjønndal. Anne Tjønndal heeft een doctoraat sociologie op zak en is momenteel ‘visiting research fellow’ aan het VUB-gerelateerde Brussels Centre for Urban Studies, maar was in 2016 ook de nationale bokskampioene van Noorwegen en verlengde in 2017 ei zo na die titel, toen ze nationaal vice-bokskampioene werd.

De boxing clinic die Tjønndal organiseert aan de VUB is een typevoorbeeld van hoe de sociologe - die naast een professionele bokster ook een gediplomeerde olympische coach is - meisjes en jonge vrouwen betrekt bij haar onderzoeksprojecten. Daarin bestudeert ze de in- en exclusieprocessen van meisjes die in een superdiverse urbane context ingeschreven zijn in een boksclub. In een rijke en motiverende context en gebruik makend van medthodes uit de (beeldende) kunsten zoals collage, graffiti, fotografie en digitale filmcreaties, spoort ze jonge, boksende meisjes en vrouwen aan om zichzelf te uiten en als het ware zelfportretten van zichzelf te maken. 

Tijdens haar verblijf aan de VUB wil Tjønndal eveneens het onderzoek stimuleren naar hoofdbeschermers. Tijdens de Olympische Spelen zijn die immers verboden voor mannelijke boksers, maar verplicht voor vrouwelijke boksers. Ook bij trainingen in boksclubs zijn meisjes en vrouwen verplicht hoofdbeschermers te dragen. De vraag is: vanwaar dat onderscheid, en zijn de redenen die door de officiële boksinstanties worden aangedragen voor die ongelijke behandeling van mannen en vrouwen wel wetenschappelijk verantwoord? 

Tijdens haar verblijf in Brussel traint Anne Tjønndal in een boksclub in Molenbeek, waarvan onlangs een documentaire verscheen. Ze verricht eveneens onderzoek in die boksclub. 

 

Contacteer ons
Anne Tjonndal Research Fellow
Reinhard Haudenhuyze Urban Studies, Vrije Universiteit Brussel
Geert Goessaert Vrije Universiteit Brussel
Anne Tjonndal Research Fellow
Reinhard Haudenhuyze Urban Studies, Vrije Universiteit Brussel
Geert Goessaert Vrije Universiteit Brussel
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel