Rector Caroline Pauwels vraagt eerlijk proces

PROTESTLEZING TEGEN DOODSTRAF VUB-GASTDOCENT AHMADREZA DJALALI

Rampenarts en VUB-gastdocent Ahmadreza Djalali is in Iran door de rechter veroordeeld tot de doodstraf zonder een eerlijke rechtsgang. Vrijdag 27 oktober om 13u00 organiseert de Vrije Universiteit Brussel daartegen een grootse protestlezing. De bijeenkomst vindt plaats op de Brussels Health Campus, Laarbeeklaan 103 in Jette in het Auditorium Brouwer. De VUB roept de hele gemeenschap op om haar proteststem daar te laten horen. Voor de verwachte toestroom wordt de bijeenkomst live gestreamd naar de aanpalende zaal.

Op de protestactie van vrijdag 27 oktober die begint om 13u00 zullen Caroline Pauwels, collega’s Gerlant Van Berlaer en/of Ives Hubloue van Ahmadreza Djalali,  directeur Wies De Graeve van Amnesty International Vlaanderen en professor Jean Jacques Amy het woord nemen. De geplande lezing van die laatste in het kader van van de leerstoel Calewaert van deMens.nu zal worden omgezet naar een protestlezing tegen de terdoodveroordeling van Ahmadreza Djalali.

Ahmadreza Djalali zit al sinds april 2016 opgesloten in de Evin-evangenis in Teheran. Ahmadreza Djalali, die in Zweden doctoreerde als rampenarts, is na anderhalf jaar schimmige opsluiting, door de beruchte rechter Salivati “schuldig aan collaboratie met een vijandige staat” bevonden. De rechter heeft daarop de doodstraf uitgesproken. Volgens de vrouw van Djalali, Vida Mehrannia, is haar man beschuldigd van samenwerking met Israël, waarvoor hij talloze miljoenen euro’s zou hebben opgestreken. Zijn aanstellingen aan universiteiten en zijn projecten zouden enkel en alleen te danken zijn aan deze samenwerking, zo zou de rechter volgens Vida Mehrannia hebben verklaard. Ze vertelt dat zij en de familie enorm lijden onder het nieuws van de doodstraf. Ze vragen om zo veel mogelijk hulp als nodig.

Djalali heeft geen eerlijk proces gehad. Het vond plaats in het revolutionaire hof achter gesloten deuren en is er geen schriftelijk verslag van, of zelfs maar een neerslag van het oordeel. De uiteindelijke beslissing van de rechter is dus niet gebaseerd op een fatsoenlijke rechtsgang.

Rector Caroline Pauwels wil alles in het werk zetten om de situatie voor Djalali te verbeteren. “Wij dringen aan op een eerlijk proces. Het verdict van de rechter – die de naam heeft tot de strengste in Iran te behoren - is genadeloos en afschuwelijk. We gaan een flinke druk opvoeren – via diplomatieke wegen, via de politiek, via wetenschappers, via bedrijven, via de publieke opinie – om te zorgen dat hij een eerlijk proces krijgt.”

Sicco Wittermans Woordvoerder, Persdienst VUB
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel