Rechtenstudenten VUB geven gratis juridisch “corona-advies”

Rechtenstudenten VUB geven gratis juridisch “corona-advies”

Brussels Law School Consultancy vzw wil juridisch advies toegankelijker maken voor breed publiek

De impact van de overheidsmaatregelen ter bestrijding van het nieuwe coronavirus COVID-19 roepen veel juridische vragen op bij de bevolking. Burgers en organisaties kunnen voor antwoorden en raad dezer dagen gratis terecht bij Brussels Law School Consultancy, een organisatie van rechtenstudenten van de Vrije Universiteit Brussel waar studenten zelf als consultant werken en helder en goedkoop juridisch advies aanbieden.

Brussels Law School Consultancy vzw werd in september 2019 opgericht door Nicolas De Cuyper, Christophe Janssens, Thalie Arend en Thibault De Brouwer. De initiatiefnemers hebben met de vzw een dubbel doel: laagdrempelig en betaalbaar juridisch advies verlenen aan al wie daar nood aan heeft, maar ook rechtenstudenten de kans te geven hun theoretische kennis die ze vergaren op de schoolbanken in de praktijk toe te passen. Vandaag telt hun team al 15 consultants die werken voor bedrijven, non-profit organisaties en particulieren. Naast hun consultancy, organiseren de initiatiefnemens ook jobdagen voor hun medestudenten.

Ondervoorzitter Christophe Janssens:

“We streven naar een duidelijke win-winsituatie. Ten eerste voor onze cliënten. We willen hen zo goed mogelijk helpen, met begrijpbare informatie aan een democratische prijs.  We weten namelijk dat mensen aarzelen om raad bij juristen te vragen. Ze ervaren het als heel formeel en bovendien is het ook duur."

“Ten tweede voor de studenten: rechtenstudies zijn grotendeels theoretisch, terwijl relevante werkervaring cruciaal is op de arbeidsmarkt. Wie praktijkervaring wil opdoen, is daarvoor aangewezen op stages tijdens vakantieperiodes. Maar die plaatsen zijn beperkt, waardoor veel studenten uit de boot vallen. Onze werking biedt voor beide problemen een oplossing.”

 

Solidariteitsactie
Naar aanleiding van de coronacrisis en de stijgende vraag naar advies, hebben de student-consulenten besloten hun diensten de komende weken gratis en van op afstand aan te bieden.

“We krijgen zeer uiteenlopende vragen binnen, gaande van ‘wat zijn mijn rechten nu het concert of de voorstelling waar ik tickets voor had gekocht verplaatst of geannuleerd is’ tot ‘wat houdt technische werkloosheid in voor mijn bedrijf of voor mezelf als werknemer en wat zijn mijn rechten nu’. “

“Het zijn voor iedereen uitdagende tijden en een beetje solidariteit is zeker op z’n plaats. We hebben daarom besloten om onze dienstverlening tijdelijk volledig gratis te maken. Dat doen we trouwens ook van op afstand, volgens de richtlijnen van de overheid: wie een vraag heeft, vult best het  formulier op onze website in. Een van onze consultants verwerkt die dan en komt terug met een antwoord.”

 

 

Meer info

Christophe Janssens, [email protected], 0498184079

Ondervoorzitter Brussels Law Consultancy vzw

www.blsc.be

RC
Contacteer ons
Sicco Wittermans
Sicco Wittermans Woordvoerder en persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Sicco Wittermans
Sicco Wittermans Woordvoerder en persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel