Radicaal nieuwe technologie voor diagnose en monitoring kan miljoenen diabetici helpen

Radicaal nieuwe technologie voor diagnose en monitoring kan miljoenen diabetici helpen

Consortium VUB en UZ Brussel ontvangt drie miljoen Europees innovatiegeld

Een revolutionair onderzoeksprogramma naar de opvolging van diabetes krijgt drie miljoen euro subsidie. Het gelauwerde onderzoeksteam ontwikkelt een technologie waarmee diabetici zonder dure laboratoriumapparatuur en uitgevoerd door eerstelijnszorg, zoals huisarts of verpleger, zijn op te volgen. Momenteel kost dit nog handenvol geld, veel tijd en is het onbereikbaar voor een deel van de patiënten. Wereldwijd lijden 500 miljoen mensen aan diabetes. Het consortium van de Vrije Universiteit Brussel en het UZ Brussel ontvangt de financiering uit het Pathfinder-fonds van de European Innovation Council. Met Pathfinder ondersteunt het EIC de verkenning van gedurfde ideeën voor radicaal nieuwe technologieën.

Het consortium bestaat uit twee VUB-onderzoeksgroepen, µFlow Cell (Prof. Wim De Malsche) en B-PHOT Brussels Photonics (Prof. Heidi Ottevaere) en een partner van UZ Brussel (Laboratoria Klinische Biologie - Prof. Ilse Weets en Prof. Katrien Lanckmans). Dit interdisciplinair en internationaal project wordt gecoördineerd door Prof. De Malsche. Zij werken aan de ontwikkeling van een point-of-care toestel voor een betere diagnose en opvolging van diabetes met behulp van de zogenaamde vortex chromatografie gecombineerd met gevoelige en geminiaturiseerde multimodale optische detectie.

De µFlow Cell is een multidisciplinaire onderzoeksgroep van de VUB die werkt rond microfluïdica, met een sterke focus op medische toepassingen. B-PHOT heeft expertise over biosensoren, optische detectietechnieken en lab-on-chips om snelle, betrouwbare, gevoelige, compacte en kosteneffectieve multimodale diagnostische sensoren te realiseren voor toepassingen zoals gezondheids- en milieumonitoring. De laboratoria voor klinische biologie hebben een unieke expertise in de diagnose en monitoring van diabetes en bedienen meer dan 5000 patiënten per jaar. Na een vruchtbare samenwerking van vele jaren tussen deze teams, bundelen zij nu hun krachten in dit Europese consortium.

 

Vortex chromatografie

Om diabetes te diagnosticeren en op te volgen, komen patiënten verschillende keren per jaar naar het ziekenhuis om hun bloed te laten analyseren. Bij deze analyse wordt de hoeveelheid geglyceerd hemoglobine (HbA1c) in het bloed gemeten. HbA1c is niet alleen een betrouwbare maatstaf voor chronische hyperglykemie, maar correleert ook goed met het risico op diabetescomplicaties op lange termijn.

Deze analyses worden momenteel uitgevoerd in gespecialiseerde laboratoria door deskundigen met behulp van omvangrijke apparatuur. Point-of-care oplossingen zijn in opkomst, maar hebben te lijden onder een lage nauwkeurigheid om HbA1c te meten. Bovendien houden zij geen rekening met de aanwezigheid van genetische varianten van hemoglobine die bij mensen met een verschillende etnische achtergrond worden aangetroffen.

Het team van prof. Wim De Malsche heeft een unieke technologie ontwikkeld, vortex chromatografie genaamd, die laterale wervelingen in een chromatografische kolom induceert, wat complexe scheidingen bij verlaagde druk mogelijk maakt. Het is een veelbelovende techniek voor de scheiding van bloed en de nauwkeurige meting van alle hemoglobine varianten. Aangezien de methode bij lage druk kan worden uitgevoerd, opent dit ook de deur voor implementatie van het instrument in een eerstelijnsomgeving. Voor de microfabricage van deze nieuwe kolommen zal een beroep worden gedaan op de complementaire deskundigheid van Joanneum Research in Oostenrijk, Demokritos in Griekenland, en het Franse bedrijf Coating Plasma Innovation (CPI).

Prof. De Malsche licht toe: "Onze vortex chromatografie-aanpak zal nu worden toegepast in kunststofsubstraten die potentieel tegen zeer lage kosten in massa kunnen worden geproduceerd. Omdat de kolommen bij lage druk zullen werken en de optische detectie in de kolom zal worden geïntegreerd, verwachten we ook dat de omvang en de kostprijs van het instrument in de toekomst zullen worden beperkt. Als eerste impactvolle toepassing zullen we ons richten op de kwantificering van hemoglobine varianten in menselijk bloed."

Filip Legein, Valorization Manager van µFlow Cell, voegt toe: "Wereldwijd lijden meer dan 500 miljoen mensen aan diabetes. 7% van deze mensen krijgt een onnauwkeurige diagnose door de aanwezigheid van genetische varianten in het bloed. Vortex chromatografie zal niet alleen een meer accurate diagnose van diabetes mogelijk maken voor deze patiënten, het zal ook toelaten om de opvolging van de ziekte dichter bij de patiënt te brengen."

 

CONTACT

VUB - µFLOW CELL
Filip Legein, Valorization Manager

[email protected]
Tel +32 (0)2 6291145

Mob +32 (0)473 421750

 

Wim De Malsche
[email protected]
Tel +32 (0)2 629 37 81

Verdere info en interviews via persrelaties VUB

 

 

Vrije Universiteit Brussel

De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

www.vub.be

 

Vicerectoraat Innovatie en Valorisatie
De missie van het Vicerectoraat Innovatie en Valorisatie is het creëren van een positieve impact op de samenleving door het valoriseren van wetenschappelijke onderzoek. De werking wordt ondersteund door het multidisciplinaire team van VUB TechTransfer. Zij streven ernaar om de onderzoeksexpertise van de universiteit te verbinden met de samenleving en de industrie. En doen dit samen met partners VUB Foundation en Crosstalks.

https://www.vub.be/innovatie

 

µFlow Cell

De µFlow Cell is een Group of Excellence in Advanced Research (GEAR) van VUB met expertise in het ontwerp van innovatieve microfluidische oplossingen, de microfabricage van microfluidische  apparaten, en de ontwikkeling van functionele micropartikels, voor medische, farmaceutische en biotechnologische toepassingen. De µFlow Cell bestaat uit een team van een 20-tal onderzoekers en  techniekers en beschikt in Etterbeek over een eigen werkplaats voor het vormgeven van polymeren, en een nieuwe klasse 100 clean room voor geavanceerde microfabricage in glas en silicium (MICROLAB).

https://microflowcell.vub.be/

 

UZ BRUSSEL

Het Universitair Ziekenhuis Brussel is een universitair ziekenhuis met meer dan 3.800 medewerkers. Het is verbonden aan de faculteit Geneeskunde en Farmacie van de Vrije universiteit Brussel op de Brussels Health Campus in Jette. Met 721 ziekenhuisbedden is het jaarlijks goed voor 30.779 opnames van patiënten uit binnen- en buitenland, 412.246 raadplegingen (excl. spoed) en 78.840 patiënten op spoed. Zijn filosofie is gebaseerd op drie principes: Nederlandstalig, pluralistisch en sociaal. Als universitair ziekenhuis heeft het ook een opleidingsopdracht en voert het wetenschappelijk onderzoek uit.

www.uzbrussel.be

 

B-PHOT

B-PHOT, het Brussels Photonics Team van de faculteit Ingenieurswetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel, neemt al meer dan 35 jaar een voortrekkersrol op in de fotonica, het onderzoek naar licht en lichttechnologie. In de VUB Photonics Campus, een onderzoeks- en innovatiecentrum van wereldklasse op gebied van fotonica, werken meer dan zeventig onderzoekers, technologie-experts en ondersteunend personeel met als missie de link te leggen tussen onderzoek, innovatie, onderwijs en STEM en een brug te slaan met andere wetenschappelijke en ingenieursdisciplines.

 

B-PHOT wil fotonica inzetten om huidige en toekomstige globale uitdagingen op te lossen in sectoren zoals de agrifood, IT, mobiliteit, duurzaamheid, smart cities, de biomedische sector en Industry 4.0 en zo te bouwen aan een betere toekomst voor iedereen. De kracht van B-PHOT uit zich in de diepte, met sterke onderzoeksteams die zijn uitgerust met geavanceerde technologieplatformen voor optische modellering en design, voor prototyping en productie, voor metrologie en kwaliteitscontrole en voor proof-of-concept demonstratoren voor optische en fotonische componenten en systemen.

www.b-phot.org

 

GF
Contacteer ons
Sicco Wittermans
Sicco Wittermans Woordvoerder en persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Sicco Wittermans
Sicco Wittermans Woordvoerder en persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel