QBIC en NOSHAQ voorzien zaaigeld voor de nieuwe vub spin-off ABSCINT

QBIC en NOSHAQ voorzien zaaigeld voor de nieuwe vub spin-off ABSCINT

Moleculaire beeldvorming om oncologische, cardiovasculaire en immunologische ziekten aan te pakken

Een nieuwe VUB spin-off, genaamd ABSCINT NV, werd opgericht. De spin-off is gebaseerd op technologie ontwikkeld door de gezamenlijke onderzoeksinspanningen van de teams van Prof. Dr. Tony Lahoutte en Prof. Dr. Jo Van Ginderachter aan de VUB en VIB in Brussel. ABSCINT is een klinisch bedrijf voor moleculaire beeldvorming dat diagnostica ontwikkelt op basis van single domain antibodies of enkelvoudige domeinen van antilichamen. Single domain antibodies zijn unieke moleculen die oorspronkelijk aan de VUB werden ontdekt en aan de basis liggen van een aantal succesvolle biotechbedrijven.

ABSCINT zal zich toespitsen op de ontwikkeling van radiogelabelde single domain antibodies voor moleculaire beeldvormingstoepassingen. Moleculaire beeldvorming wordt gebruikt voor de diagnose van ziekten, voor de therapiekeuze bij patiënten en voor de evaluatie van de therapeutische respons, op basis van specifieke moleculaire merkers, die met een korte scan van het hele lichaam, zichtbaar kunnen gemaakt worden. Het bedrijf heeft twee producten in de klinische fase: een voor oncologie en een voor cardiovasculaire aandoeningen.

Zaaikapitaal en belangrijke samenwerkingen

De zaaikapitaalronde werd geleid door Qbic, wiens sterke banden in het Luikse ecosysteem het voor Noshaq gemakkelijker maakten om toe te treden tot de groep van investeerders. De financiële steun van Qbic, Noshaq en de VUB effende voor ABSCINT de weg naar de goedkeuring van een O&O- project en de financiële steun van het Waalse Gewest, geïnitieerd door BioWin, de competitiviteitscluster van Wallonië. ABSCINT heeft in hierdoor toegang tot 2 miljoen euro  om zijn activiteiten op te starten. In het kader van dit project werden ook solide samenwerkingen opgezet met Xpress Biologics, IRE, UCL en VUB.

Ervaren managementteam

ABSCINT startte zijn activiteiten op in Luik, België, en heeft Karine Clauwaert als CEO aangesteld, samen met Tony Lahoutte als Medisch Directeur. Het bedrijf wordt versterkt door een managementteam met een sterke industriële ervaring en expertise in de productie van single domain antilichamen, radiofarmaca, en de klinische implementatie van radioactief gemerkte moleculen.

 

  • Karine Clauwaert (CEO): "Deze financiering plaatst ons in een uitstekende positie om de klinische ontwikkeling van onze eerste producten te versnellen. Onze technologie vormt een platform dat diagnostische oplossingen zal bieden voor meerdere ziekten waar een grote klinische behoefte tot correcte diagnose is. We hebben een sterk team aangetrokken en belangrijke samenwerkingen opgestart. Met de steun van onze investeerders zullen we ons bedrijf uitbouwen en onze producten op de markt brengen."
  • Tony Lahoutte (Medisch Directeur): "Het single domain platform heeft aangetoond veelbelovend te zijn in onze academische klinische Fase I en Fase II studies. Ik ben enthousiast om onze moleculen in een industrieel traject te brengen dat moet leiden tot finale goedkeuring van onze producten. De technologie kan in de nabije toekomst een belangrijke impact hebben op de behandeling van patiënten."
  • Marc Noppen, MD, PhD (CEO UZ Brussel): "Moderne precisie- en gepersonaliseerde behandelingen vereisen (zeer) vroege, precisiediagnoses. De methodologie van ABSCINT (en het track record van de oprichters) zijn absoluut veelbelovend om in deze behoefte te voorzien. Daarom onderschrijft UZ Brussel dit initiatief en investeert het erin."
  • Jean Van Nuwenborg (Qbic): "De combinatie van single domain antilichamen met radioactiviteit zou de diagnose van een groot aantal ziekten aanzienlijk kunnen bevorderen en de vooruitzichten voor patiënten kunnen verbeteren. Qbic is verheugd deze solide groep van startinvesteerders te hebben samengebracht en het ABSCINT team te helpen zijn veelbelovende pijplijn verder te ontwikkelen."
  • Gaetan Servais (CEO Noshaq): "Onze kapitaalinvestering in ABSCINT vertegenwoordigt een belangrijke kans om deel te nemen aan de ontwikkeling van wat volgens ons een opwindende diagnostische technologie is voor oncologische en cardiovasculaire aandoeningen. We zijn verheugd de Vennootschap te verwelkomen in Luik om hier haar activiteiten op te zetten met als doel samenwerkingen met andere spelers in de regio te bevorderen".

 

Over UZ Brussel

Het UZ Brussel (Universitair Ziekenhuis Brussel) telt meer dan 3.800 medewerkers. Het is verbonden aan de faculteit Geneeskunde en Farmacie van de Vrije Universiteit Brussel op de Brusselse gezondheidscampus in Jette. Met 721 ziekenhuisbedden verzorgt het jaarlijks 30.779 opnames van patiënten uit binnen- en buitenland, 412.246 consultaties (spoedgevallen niet inbegrepen) en 78.840 patiënten op de spoedgevallendienst. Haar filosofie berust op drie principes: Nederlandstalig, pluralistisch en sociaal. Als universitair ziekenhuis heeft het ook een pedagogische opdracht en verricht het wetenschappelijk onderzoek.

www.uzbrussel.be

 

Over VUB Vice-rectoraat Innovatie en Valorisatie

De missie van het Vice-Rectoraat Innovatie en Valorisatie bestaat erin een positieve impact te creëren op de maatschappij door de valorisatie van wetenschappelijk onderzoek. Het operationele en multidisciplinaire team, VUB TechTransfer, heeft als doel de onderzoeksexpertise van de universiteit te verbinden met de maatschappij en industrie, samen met haar partners VUB Foundation en Crosstalks.

"In een snel veranderende wereld waarin alles gedigitaliseerd is en technologie steeds meer gespecialiseerd wordt, is co-innovatie tussen universiteit, industrie en andere partners van cruciaal belang. Het leidt tot frisse perspectieven, nieuwe vaardigheden en baanbrekende oplossingen om een antwoord te bieden op de maatschappelijke uitdagingen van vandaag." - Hugo Thienpont, Vice-Rector Innovatie & Valorisatie

www.vub.be/innovatie

 

Over VUB

De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door excellent onderzoek en onderwijs op mensenmaat aan te bieden, wil de VUB actief en geëngageerd bijdragen tot een betere samenleving.

www.vub.be

 

Over VIB

VIB is een strategisch onderzoeksinstituut in de levenswetenschappen. VIB verlegt de grenzen van onze kennis over de moleculaire mechanismen die regelen hoe het menselijk lichaam, planten en micro-organismen functioneren. VIB bundelt de collectieve wetenschappelijke expertise van al zijn onderzoeksgroepen in één instituut dankzij een nauwe samenwerking met de Vlaamse universiteiten (UGent, KU Leuven, UAntwerpen, Vrije Universiteit Brussel en UHasselt). We worden gesteund door een stevig investeringsprogramma van de Vlaamse overheid. VIB vertaalt zijn onderzoeksresultaten proactief in maatschappelijke en industriële toepassingen, zoals diagnostische tools, geneesmiddelen, en landbouwinnovaties. Sinds de oprichting in 1996 werden 27 startups opgericht die nu meer dan 1000 mensen tewerk stellen. 

www.vib.be.

 

Over Qbic

Qbic is een interuniversitair seed en early-stage fonds dat investeert in spin-offs en jonge innovatieve bedrijven die een technologielink hebben met Qbic´s partneruniversiteiten en onderzoeksinstituten.

www.qbic.be

 

Over Noshaq

Noshaq is een investeringsfonds met een portefeuille van 464 bedrijven, 70 wetenschappelijke bedrijven en 600 miljoen euro aan eigen vermogen. Noshaq is de financiële referentiepartner voor de oprichting en ontwikkeling van KMO's in de regio Luik. De laatsen jaren heeft Noshaq een panel van financieringsvoertuigen ontwikkeld in lijn met de behoeften en trends van de markt en met haar strategie. Elke dienstenaanbod (kapitaal - lening - leasing) wordt altijd geëvalueerd volgens de vraag en de behoeften van het betrokken bedrijf, met als nagestreefde doel een ​​hefboomeffect te hebben op de ontwikkeling van de onderneming.

www.noshaq.be

 

Over BioWin

BioWin is de competiviteitscluster van het Waalse Gewest in België en het regionale referentiepunt voor alle spelers in innovatieve R&D projecten in biotechnologie en medische technologieën, of het nu gaat om ondernemingen, onderzoekscentra of universiteiten.  BioWin moedigt ook de internationale erkenning van Wallonië aan voor de excellentie van zijn onderzoeksomgeving en zijn academische, klinische en industriële ontwikkeling.  

www.biowin.org

 

CONTACT

Karine Clauwaert, CEO Abscint
[email protected]

 

 

CO
Contacteer ons
Sicco Wittermans
Sicco Wittermans Woordvoerder en persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Sicco Wittermans
Sicco Wittermans Woordvoerder en persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel