VUB-professor Bart Roelands ontvangt prestigieus Francqui-mandaat als onderzoekshoogleraar

VUB-professor Bart Roelands ontvangt prestigieus Francqui-mandaat als onderzoekshoogleraar

Bart Roelands bekleedt vanaf 1 september voor drie jaar de functie van Francqui Onderzoekshoogleraar. Bart Roelands behoort tot de onderzoeksgroep Menselijke Fysiologie en Sportkinesitherapie aan de VUB. Door dit prestigieuze mandaat beschikt Bart Roelands over meer middelen voor zijn wetenschappelijk onderzoek naar Exercise and the Brain in Health & Disease.

Bart Roelands onderzoekt de interactie van fysieke en mentale inspanning op de neurochemie, fysiologie en het prestatievermogen van gezonde en zieke mensen.

Door de reikwijdte van dit onderzoeksdomein coördineert Bart meerdere onderzoeksprogramma’s en is hij betrokken bij diverse toegepaste onderzoeken. Enkele voorbeelden hiervan zijn: Vermoeidheid en het brein (fysieke en mentale vermoeidheid); Ziekte en het brein (overtrainingssyndroom, sportblessures en blessurepreventie; darmmicrobioom); De toegevoegde waarde van mensgerichte robotica (exoskeletten en prothesen).

Het algemene doel is om deze onderzoekslijnen verder uit te bouwen door het team uit te breiden, te zoeken naar financiering, en lokale, nationale en internationale samenwerkingsverbanden aan te gaan.

LK CO
Contacteer ons
Sicco Wittermans
Sicco Wittermans Woordvoerder Vrije Universiteit Brussel
Sicco Wittermans
Sicco Wittermans Woordvoerder Vrije Universiteit Brussel
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel