Prof. Em. Raymond Hamers overleden

Prof. Em. Raymond Hamers overleden

Pionier in het onderzoek naar nanobodies

De VUB kreeg het droevige nieuws dat prof. em. Raymond Hamers op 22 augustus thuis in Sint-Genesius-Rode is overleden. Raymond Hamers was jarenlang professor aan de VUB en ontdekte in 1989 samen met zijn echtgenote Cécile Casterman en met Serge Muyldermans het bestaan van een nieuw soort kleinere antilichamen in het bloed van een dromedaris, later ‘nanobodies’ genoemd. In 2001 leidde dat tot de oprichting van de VUB spin-off Ablynx, die onderzoek doet naar geneesmiddelen op basis van nanobodies en die in 2018 voor 3,9 miljard euro werd overgenomen door het Franse farmaconcern Sanofi. Raymond Hamers werd geboren op 7 september 1932 en werd 88 jaar.

Dat de antilichamen in het bloed van dromedarissen over unieke eigenschappen beschikken, was een beetje een toevallige ontdekking, zo vertelden Raymond Hamers en Cécile Casterman nog in een interview naar aanleiding van de 50ste verjaardag van de VUB (https://50.vub.be/nl/article/nanobodies-klein-zijn-heeft-ook-voordelen). De ontdekking en de daaropvolgende oprichting van de spin-off Ablynx legden de kiem voor een groot succes, maar de onderzoekers lieten het runnen van het bedrijf liever over aan iemand anders om zich te wijden aan wat ze het liefst deden: onderzoek en les geven.

Leerstoel History and Philosophy of Sciences
Die liefde voor onderzoek en lesgeven leidde in 2013 tot de oprichting van de leerstoel History and Philosophy of Sciences aan de VUB. Daarmee wilden Raymond Hamers en Cécile Casterman, die eind 2020 overleed, een antwoord bieden op het ontbreken van een universiteitsbreed vak over ‘de geschiedenis en filosofie van het wetenschappelijk denken’. Het programma van die leerstoel wordt samengesteld door VUB-Crosstalks.

Met het overlijden van Raymond Hamers verliest de VUB een belangrijke figuur uit haar geschiedenis. De universiteit wenst zijn familie en vrienden veel sterkte toe in deze moeilijke tijd.

CO
Contacteer ons
Sicco Wittermans
Sicco Wittermans Woordvoerder en persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Sicco Wittermans
Sicco Wittermans Woordvoerder en persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel