Prestigieuze Collen-Francqui Start-Up Grant voor VUB-wetenschapper Kiavash Movahedi

Prestigieuze Collen-Francqui Start-Up Grant voor VUB-wetenschapper Kiavash Movahedi

Baanbrekend onderzoek naar immunotherapieën voor Alzheimer, Multiple Sclerose en hersentumor

Om de twee jaar kent de Francqui-stichting startbeurzen toe aan jonge toponderzoekers onder de 40 jaar. Dit jaar gaat de prestigieuze Collen-Francqui-startersbeurs naar VUB-professor Kiavash Movahedi, die het Kiavash Movahedi lab van de Laboratory for Molecular and Cellular Therapy (LMCT) onderzoeksgroep leidt aan de Brussels Health Campus. Naast een financiële toelage van 200.000 euro is er aan dit driejarige mandaat ook een leerstoel verbonden. Dankzij deze prestigieuze erkenning kan Movahedi zijn innovatief onderzoekswerk verderzetten naar nieuwe immunotherapieën in de strijd tegen ziektes zoals Alzheimer, Multiple Sclerose en agressieve hersentumoren.

Prof. Movahedi bestudeert hoe een klasse van immuuncellen, macrofagen genaamd, de ontwikkeling en progressie van hersenaandoeningen beïnvloedt. Dit omvat neurodegeneratieve aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer of multiple sclerose, en agressieve primaire hersentumoren genaamd glioblastoma's. Het Movahedi-lab streeft ernaar nieuwe therapieën voor deze ziekten te ontwikkelen door de functies van hersenmacrofagen te moduleren.

"Ik ben zeer vereerd om de Collen-Francqui start-up grant te ontvangen.  Het is niet alleen een grote erkenning voor ons werk, maar het geeft ons ook meer vrijheid om een ambitieuze onderzoekslijn voort te zetten. De genereuze financiering zal ons in staat stellen om de rol van hersenmacrofagen bij neurologische aandoeningen verder te onderzoeken, wat op termijn hopelijk zal leiden tot nieuwe behandelingsmogelijkheden voor patiënten."

Contact:

[email protected]

+32 (0)2 477 45 69

https://[email protected]

GF
Contacteer ons
Lies Feron
Lies Feron Persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Lies Feron
Lies Feron Persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel