Persuitnodiging: VUB verwelkomt scholieren voor finale Vlaamse Chemie Olympiade

Persuitnodiging: VUB verwelkomt scholieren voor finale Vlaamse Chemie Olympiade

Het is een jaarlijkse traditie op vele Vlaamse scholen: olympiades. Het voorbije jaar namen 2.470 leerlingen uit het middelbaar onderwijs deel aan de Chemie Olympiade. Tijdens deze wedstrijd testen leerlingen van de derde graad secundair onderwijs zowel hun theoretiche als praktische kennis over chemie. De beste 327 scholieren stootten in februari door naar de tweede ronde en uiteindelijk haalden 17 leerlingen de finale, die op 27 april plaatsvindt op de VUB-campus. De inzet is hoog: de twee beste finalisten krijgen de kans om deel te nemen aan de Internationale Chemie Olympiade (IChO), die dit jaar in Saudi-Arabië plaatsvindt.

De finale bestaat in de voormiddag uit een schriftelijke proef en in de namiddag een experimenteel gedeelte. Het schriftelijk gedeelte omvat 5 meerkeuzevragen (met giscorrectie) en 7 open vragen die ze binnen 3 uur moeten beantwoorden. Het expirmentele gedeelte gaat van start na de lunchpauze en bestaat uit een titratie van een oplossing, waardoor de concentratie van opgeloste stoffen bepaald moet worden.

De belangrijkste doelstelling van de Olympiades is om de leerlingen op een originele en minder schoolse manier in aanraking te laten komen met wetenschap.


Praktische info

Finale Vlaamse Chemie Olympiade Zaterdag 27 april 2024 van 10u tot 17u Vrije Universiteit Brussel, gebouw T eerste verdieping (lokale T216, T206 en T201).

Vlaamse Chemie Olympiade - 2024: finale (vonw.be) Internationale Chemie Olympiade: https://www.icho2024.sa/en/Pages/default.aspx

Contact

Frank De Proft (VUB)
fdeprof@vub.be

Paul Degreef (VONW – Vlaamse Olympiades voor Natuurwetenschappen - Chemie) paul.degreef2@telenet.be

 

 

Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel