Persuitnodiging – VUB en EhB ondertekenen charter voor Meertaligheid en Talige Diversiteit

Persuitnodiging – VUB en EhB ondertekenen charter voor Meertaligheid en Talige Diversiteit

Dinsdag 20 februari – 12u tot 13u - D.2.01 Promotiezaal VUB, Pleinlaan 2, Brussel

Vrijdag 16 februari – Op dinsdag 20 februari ondertekenen de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en Erasmushogeschool Brussel (EhB) een Charter voor Meertaligheid en Talige Diversiteit. Die gezamenlijke stap bevestigt het engagement van beide hogeronderwijsinstellingen om een inclusief taalbeleid te voeren dat de kennis van zowel het academisch Nederlands als andere talen op hoog niveau bevordert, met speciale aandacht voor de Brusselse context. Meertaligheid is immers een noodzakelijke vaardigheid voor studenten van de 21ste eeuw.

In het dagelijkse leven van Brusselse studenten is meertaligheid de norm. Bij de VUB is een kwart van de studenten internationaal en groeit één op de twee studenten op in een meertalige thuissituatie. Bij EhB spreekt ongeveer 30% van de studenten naast Nederlands nog een andere taal, terwijl nog eens circa 30% thuis nooit Nederlands spreekt.

Die diversiteit in taalachtergrond, in combinatie met andere factoren zoals een migratieachtergrond en sociaaleconomische uitdagendere startpositie, brengt extra leer- en welzijnsuitdagingen mee met gevolgen voor het studierendement. Tegelijkertijd schreeuwt de arbeidsmarkt om meertalige professionals die vlot kunnen navigeren tussen verschillende talen en culturen. ​ ​

Om studenten gelijke onderwijskansen te bieden en hen de nodige taalvaardigheden bij te brengen om vlot de arbeidsmarkt te trotseren, hanteren de VUB en de EhB een inclusief onderwijsbeleid dat aandacht heeft voor meertaligheid en taaldiversiteit. Via allerhande initiatieven bieden ze studenten taalondersteuning op maat aan doorheen de studieloopbaan, omarmen ze meertaligheid in hun onderwijsaanbod en voeren ze ook onderzoek naar meertaligheid, met als doel om die wetenschappelijke kennis en best practices toe te passen op het eigen onderwijs.

Met de ondertekening van het Charter bestendigen beide Brusselse hogeronderwijsinstellingen de ruimte voor allerhande initiatieven rond meertaligheid en taaldiversiteit.


Programma

11u30

Onthaal

12u – 13u

  • Prof. Wim Vandenbussche (VUB): Het belang van een taalbeleid op maat van de Brusselse context
  • Prof. Jill Surmont (VUB): De Vlaamse paradox rond meertaligheid 
  • Anouk Vanherf (EhB): Goede praktijken in het onderwijs
  • Ondertekening van het Charter door prof. Jan Danckaert, VUB-rector en Dhr. Dennis Cluydts, algemeen directeur EhB

Locatie: D.2.01 Promotiezaal VUB, Pleinlaan 2, Brussel


Wij nodigen de pers graag uit om bij de ondertekening van het charter aanwezig te zijn. Na de ondertekening is er eveneens ruimte voor interviews met VUB-rector Jan Danckaert , algemeen directeur van de EhB Dennis Cluydts en de betrokken onderzoekers.

Bent u graag van de partij? Gelieve te verwittigen via [email protected]

Meer info

  • VUB: Wim Vandenbussche, opdrachthouder meertaligheid VUB, functie (+32 499 20 17 69)
  • EhB: Sarah Van Bulck, adviseur taalbeleid (+ 32 483 58 24 70)
Nathalie Vlaemynck
Nathalie Vlaemynck Woordvoerder en algemeen perscontact
CO
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel