VUB-studenten bouwen volledig elektrische racewagen voor unieke racewedstrijd

Innovatieve bolide wordt vrijdag voorgesteld in Brusselse stadhuis

Elektrische auto’s veroveren ook steeds meer de racecircuits. 12 studenten industrieel ingenieur van de Vrije Universiteit Brussel hebben nu van a tot z hun eigen elektrische “VUB Melexis e-car” gebouwd. Uitzonderlijk is dat alle onderdelen door de studenten zelf zijn ontworpen en gemaakt in het gloednieuwe Fablab van de VUB. Met de wagen zullen ze deze zomer meedingen in de Europese Formula Student Competitions.

Built not bought. De slogan die de ingenieursstudenten die deel uitmaken van VUB Racing gebruiken voor dit unieke project waarbij ze de theorie omzetten in de praktijk zegt het dan ook helemaal. Want elk onderdeel van de wagen is door de studenten zelf gebouwd en in elkaar gestoken. Dit laat hen toe een wagen te bouwen die ze helemaal kunnen africhten zoals ze willen. En tegelijkertijd doen ze de nodige ervaring op voor de arbeidsmarkt. Centraal in het ontwikkelingsproces van de racebolide stond het Fablab van de Vrije Universiteit Brussel waar de onderdelen voor de wagen zelfstandig werden gemaakt met behulp van de 3D-printers, lasercutters een CNC-draaibank en freesmachines die er voorhanden zijn.

Ready, set, go ... in het Brusselse stadhuis
De studenten nemen met hun wagen deze zomer ook mee aan twee manches van de internationale Europese Formula Student Competitions, een wedstrijd waarin bijna 600 teams van over de hele wereld deelnemen. De bedoeling van elk team is een wagen te bouwen aan de hand van een uitgebreide reeks regels waar alle deelnemers zich dienen te houden. Op die manier worden ze aangemoedigd innovatief om te gaan met de beschikbare materialen om zo originele oplossingen te bedenken die de wagen ten goede komen. Het VUB Racing Team, dat sinds 2017 bestaat, zal dit jaar aan de start staan van het TT Circuit in Assen (Nederland) van 7 t.e.m. 11 juli en het Circuit Parcmotor Castelloli  (Andorra) van 15 t.e.m. 21 juli.

Noot voor de pers:
Op vrijdag 17 mei onthullen de studenten om 19u de bolide waarmee ze dit jaar zullen racen in het Stadhuis van Brussel in aanwezigheid van Bart Dhondt, Schepen van Mobiliteit en Openbare Werken. Nieuwsgierigen zijn om 19u welkom in het stadhuis van Brussel (Millitiezaal) of kunnen voor meer info terecht bij Jonathan Sterckx, student en coördinator van het Racing Team.  Komt u graag langs? Bevestig dan gerust uw komt bij Nicky Temmerman, persrelaties VUB (nicky.temmerman@vub.be of 0485 93 78 01)

Programma:

• 19u – welkom
  • 19u30 – presentatie VUB Racing
  • 20u30 – voorstelling van ‘The VUB Melexis e-car’ (deze naam werd gekozen door naam sponsor Melexis)
  • 21u – receptie
Nicky Temmerman persmedewerker, Vrije Universiteit Brussel

De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal geori├źnteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en ge├źngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.