Opening Tentoonstelling Re/Building Brussels - de Brusselse bouwsector in beeld

Opening Tentoonstelling Re/Building Brussels - de Brusselse bouwsector in beeld

Interdisciplinair VUB-onderzoek naar de Brusselse bouwsector van 1695 tot vandaag

Sint-Gorikshallen - 10.02 – 17u30 - Sint-Goriksplein, Brussel

Beste journalist,

U bent van harte uitgenodigd op de opening van de tentoonstelling over het heden en verleden van de Brusselse bouwsector, dat op 10 februari – 17u30 plaatsvindt in de Sint-Gorikshallen, en op het voorafgaande symposium, dat van 13u-17u plaatsvindt in het Centrum Hageltoren. Hieraan nemen de VUB-onderzoekers deel en ook Brussels bouwmeester Kristiaan Borret.

Ondanks hun cruciale rol is slechts weinig geweten over de Brusselse bouwbedrijven. Door hun kleinschalige organisatie blijft de bouwsector dikwijls onzichtbaar, zowel voor onderzoekers als beleidsmakers. Om de complexiteit van de sector te doorgronden en hun noden te begrijpen hebben geografen, historici en ingenieur-architecten van de Vrije Universiteit Brussel in het project Re/Building Brussels verschillende invalshoeken bestudeerd. Ze keken met een vernieuwende, interdisciplinaire blik naar de Brusselse bouwsector van 1695 tot vandaag.

De tentoonstelling en de conferentie vormen het sluitstuk van het onderzoeksproject ‘Building Brussels’ (2016-2021) en het vertrekpunt van het vervolgproject ‘Rebuilding Brussels’ (2021-2026). Beide zijn gefinancierd als interdisciplinaire onderzoeksprogramma’s door de Vrije Universiteit Brussel en worden gevoerd vanuit de onderzoeksgroepen Architectural Engineering, Cosmopolis (Geografie) en HOST (Stadsgeschiedenis). Binnen beide projecten vormen de ondernemers, arbeiders en vaklui in de Brusselse bouwsector het gemeenschappelijke onderzoeksobject.

Praktisch

Tentoonstelling

Symposium

 • Donderdag 10 februari, 13.00-17.00u
 • Centrum Hageltoren, Slachthuisstraat 24, Brussel
 • Sprekers:
  • Kristiaan Borret - Brussels bouwmeester maître architecte
  • Judy Stephenson - The Bartlett School of Sustainable Construction
  • Gilli Hobbs - Sustainability and Circular Economy Advisor 
  • VUB onderzoekers: Sarah De Boeck, Frederik Vandyck, Matthijs Degraeve, Karoline da Silva Rodrigues, Lara Reyniers, Louise Huba, Ine Wouters, Stephanie Van de Voorde, Heidi Deneweth, David Bassens, Niels De Temmerman en Wouter Ryckbosch
 • Gratis toegang na registratie via deze link
 • Meer info en programma: https://www.vub.be/arch/project/sympo-re-building-brussels

Contact:

Matthijs Degraeve,

[email protected],

0495/ 886 200

WE LW IR
Contacteer ons
Lies Feron
Lies Feron Persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Lies Feron
Lies Feron Persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel