Onderzoek naar opererende robotarm voor plaatsing cochleair implantaat

Onderzoek naar opererende robotarm voor plaatsing cochleair implantaat

FWO schenkt KNO-prof Vedat Topsakal belangrijk mandaat

VUB-prof en diensthoofd KNO UZ Brussel Vedat Topsakal heeft een Fundamenteel Klinisch Mandaat van het FWO binnengehaald. Met deze beurs zal hij een autonome robotarm bestuderen, die assisteert bij de plaatsing van een cochleair implantaat. Met zo’n implantaat kan een deel van de dove mensen weer horen. De bedoeling Vedat Topsakal is het chirurgische protocol van de plaatsing door een robot te verbeteren. Zijn mandaat start op 1 oktober 2022.

Het plaatsen van een cochleair implantaat is door technologische ontwikkelingen in medische beeldvorming en navigatie systemen nauwkeuriger dan met de menselijke chirurgische hand. Het onderzoek van porf Vedat Topsakal  heeft tot doel de verdere standaardisatie van uitkomsten, restgehoor sparend implanteren en de kwaliteit van CI zorg voor slechthorende patiënten te verbeteren.

Vijf procent van de wereldbevolking heeft een beperkend gehoorverlies. Als akoestische hoortoestellen het gehoor niet meer kunnen verbeteren kan een cochleair implantaat (CI) dat elektrisch in een groot aantal gevallen wel. Een CI is de meest succesvolle neuroprothese in de geneeskunde, omdat het de architectuur van het binnenoor optimaal benut.

Vedat Topsakal werd relatief recent als nieuw medisch diensthoofd KNO in het UZ Brussel aangesteld en hij heeft ondanks zijn stevige klinische belasting een zeer onderzoeksgerichte mindset. Hij vervult daarmee een voorbeeldfunctie voor de huidige en toekomstige onderzoekers aan VUB en het UZ Brussel.

Beelden van een operatie in het UZ Brussel kunt u hier bekijken: https://vimeo.com/677747906

 

GF
Contacteer ons
Sicco Wittermans
Sicco Wittermans Woordvoerder en persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Sicco Wittermans
Sicco Wittermans Woordvoerder en persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel