Officiële opening VUB Circular Retrofit Lab: Europese pionier in circulair bouwen

Officiële opening VUB Circular Retrofit Lab: Europese pionier in circulair bouwen

Maandag 13 mei 2019 – 10u – Brussels Humanities, Sciences & Engineering Campus (VUB) – P3 (voormalige studentenkoten) - Pleinlaan 2 in Elsene

Wetenschappers van de Vrije Universiteit Brussel renoveerden de oude studentenkoten op haar campus in Etterbeek volgens de principes van het circulair en dus demonteerbaar en veranderingsgericht bouwen. Dat gebeurde in het kader van het EU Horizon 2020-project “Buildings as Material Banks” naar circulariteit. Het resultaat is het gloednieuwe Circular Retrofit Lab, dat zo een voorbeeld is van circulaire architectuur en circulair bouwen. De gebouwen worden officieel ingehuldigd op maandag 13 mei.

Met de realisatie van het Circular Retrofit Lab is de VUB pionier in ons land. Ze bewijst namelijk dat (ver)bouwen zonder een grote afvalberg mogelijk is en dat het gebruik van herbruikbare bouwmaterialen niet leidt tot minder comfort, creativiteit en architecturale vrijheid. “Er bestaan nog veel vooroordelen rond circulair bouwen. Het Circular Retrofit Lab bewijst het tegendeel: het gebouw kan polyvalent ingezet worden en alle materialen kunnen later opnieuw gebruikt worden op andere sites” vertelt Prof. Niels De Temmerman die het project leidde.

Het Circular Retrofit Lab komt tot stand mede dankzij de financiele steun van Algemeen Beheer van de VUB. Nic Van Craen: We zijn als VUB heel trots op dit project. Dit balt al onze inspanningen voor duurzaamheid samen: niet alleen in theorie, maar ook in de praktijk. En dat met een zeer innovatieve aanpak. Daarnaast kreeg het project ook de steun van verschillende prominente partners uit de bouwwereld waaronder Geberit , Groep Van Roey, Reynaers Aluminium, Saint-Gobain Group (Gold partners); Jaga, Jonckheere Projects (Silver partners); en Bao Living, Beneens, JuuNoo, Kaderstudio, Lumency, MK Engineering, Systimber, Tarkett en Zehnder Group (Consortium Partners). 

Naar aanleiding van de officiële opening van het Lab nodig ik u graag uit voor een exclusieve perspreview op 13 mei as om 10u. Professor Niels De Temmerman van VUB Architectural Engineering zal er toelichten hoe bouwontwerpen, -producten en -materialen weer kunnen gebruikt worden nadat ze hun oorspronkelijk doel dienden. U kunt deze unieke en architectonisch bijzondere gebouwen ook bezoeken. Na afloop zijn prof. De Temmerman en zijn team ook beschikbaar voor commentaar.  

Programma:

10u00    Ontvangst in het Circular Retrofit Lab

10u15   Circular Retrofit Lab (CRL): Belgische pionier circulair bouwen – Niels De Temmerman

10u30   Rondleiding in labs

  • Circular Retrofit Lab met prototypes
  • Testopstelling in oude koten

 

12u00 Einde

Locatie:
Voormalig studentenkoten op Brussels Humanities, Sciences & Engineering Campus
Pleinlaan 2 Elsene (zie plan – gebouw P3)

Over VUB Architectural Engineering
VUB Architectural Engineering doet al meer dan 10 jaar onderzoek naar veranderingsgericht bouwen. Door hergebruik en vermindering van bouwafval wordt constructief bijgedragen tot een duurzamere ontwikkeling van het bouwen en verbouwen.

Over het Circular Retrofit Lab
Het Circular Retrofit Lab is een pilootproject van het Europese Horizon 2020 project ‘Buildings As Material Banks’ en bevindt zich in de oude studentenmodules ontworpen door architect Willy Van Der Meeren op de campus van de VUB.

Contacteer ons
Niels De Temmerman VUB Architectural Engineering
Niels De Temmerman VUB Architectural Engineering
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel