Oekraïnedebat aan de VUB met o.a. geopolitiek expert Jonathan Holslag en defensiespecialist Alexander Mattelaer

Oekraïnedebat aan de VUB met o.a. geopolitiek expert Jonathan Holslag en defensiespecialist Alexander Mattelaer

De Wereld Heeft Je Nodig

Beste journalist

De VUB organiseert een debat over de oorlog in Oekraïne. Door de inval, de gevechten, de vluchtelingen, de angst en de pijn zijn er veel vragen. Wat zijn de geopolitieke gevolgen? Kan de oorlog overslaan naar andere landen? Wat zijn de international krachtsverhoudingen? Wat is de rol van de NAVO? Wat kunnen de EU en België doen? Experten zoals Alexander Mattelaer en Jonathan Holslag geven daar tijdens het debat graag antwoord op. Hun jarenlange expertise en ervaring zorgt voor een duidelijke en wetenschappelijk onderbouwde duiding. In het kader van het project De Wereld Heeft Je Nodig nodigt de universiteit daarom studenten, academici en andere betrokken burgers uit om dit debat bij te wonen. We willen u als journalist ook van harte welkom heten. Als Urban Engaged University is de VUB solidair met de Oekraïense bevolking. We willen in deze moeilijke tijden niemand achterlaten.

Het debat start om 18 uur donderdag, 17 maart op de Brussels Humanities, Sciences & Engineering campus in Etterbeek. Het vindt plaats in Aula QA. Het duurt tot 19u30. Graag van tevoren aanmelden via de persrelaties van de VUB.

 

Programma

  • Welkomstwoord door rector ad interim Jan Danckaert
  • Introductie door VUB-alumnus en Oekraïner Artem Kyzym
  • Deelnemers van het debat: Prof. dr. Alexander Mattelaer, assistent Prof. Olesya Tkacheva, Prof. dr. Romain Meeusen, Prof. dr. Jonathan Holslag
  • Moderator: Prof dr. Wendy Van den Broeck, zij is verbonden aan de vakgroep communicatiewetenschappen en onderzoekscentrum imec–SMIT. Zij doceert onder andere New Media and Society in Europe.
  • Slotwoord: VUB Alumna Laura De Grève - Head of International Humanitarian Law and Volunteering Coordination International Cooperation · Rode Kruis-Vlaanderen

 

Deelnemers Debat

Olesya Tkacheva

Olesya Tkacheva is assistent-professor aan het Centre for Security, Diplomacy and Strategy (CSDS) van de Brusselse School voor Governance (BSoG-VUB) en voormalig waarnemend decaan van het Vesalius College. Haar onderzoek spitst zich toe op de relaties tussen Rusland en de NAVO en de effecten van digitale technologieën op de internationale betrekkingen. Ze doceert cursussen over onderzoeksmethoden en Russisch buitenlands beleid.

 

Jonathan Holslag

Professor Jonathan Holslag is expert in diplomatieke geschiedenis en internationale betrekkingen. Hij geeft les aan de VUB en is gastdocent aan verschillende buitenlandse universiteiten en aan de hoogste opleiding voor generaals van de NAVO. Hij is auteur van verschillende boeken, vorig jaar verscheen Van muur tot muur: de wereldpolitiek sinds 1989’.

 

Alexander Mattelaer

Professor Alexander Mattelaer is defensie-expert. Hij is Senior Research Fellow van het European Affairs programme, het Royal Institute for International Relations, en professor aan de VUB. Zijn onderzoeksspecialisaties omvatten de politiek van de Europese integratie, het EU-defensiebeleid en NAVO. Hij is ook gastprofessor aan het Europacollege in Brugge en senior redacteur van European Geostrategy.

 

Romain Meeusen

Prof. Dr. Romain Meeusen is hoofd van de Onderzoeksgroep Menselijke Fysiologie en Sportkinesitherapie aan de Vrije Universiteit Brussel en is sinds 2019 vicerector internationalisering aan de Vrije Universiteit Brussel.

Actuele informatie vindt u op op deze webpagina.

Voor interviews, beeldmateriaal en inschrijving kunt u terecht bij de persrelaties van de VUB.

CO
Contacteer ons
Sicco Wittermans
Sicco Wittermans Woordvoerder en persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Sicco Wittermans
Sicco Wittermans Woordvoerder en persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel