VUB ontwikkelt noodmasker voor verplegend personeel

VUB ontwikkelt noodmasker voor verplegend personeel

Dreigend tekort mondmaskers aanpakken met door 3D-printer aangepast duikmasker

Ingenieur Albert De Beir en het Robotica-team aan de VUB Brubotics hebben een noodmasker ontwikkeld dat het verplegend personeel in onze ziekenhuizen in zijn strijd tegen het coronavirus uit de nood moet helpen: een duikmasker van Decathlon dat via een kunststof connector met een filter is verbonden. In een eerste fase worden 500 van die kunststof onderdelen geproduceerd en aan de geïnteresseerde ziekenhuizen verdeeld. “Met deze eenvoudige en efficiënte noodoplossing bieden we een antwoord op het dreigend tekort aan mondmaskers in de eerstelijnszorg en zorgen we ervoor dat het verzorgend personeel zeer goed beschermd blijft”, aldus de onderzoekers.

Het idee van het duikmasker komt uit Italië. Recent heeft een team daar dit soort van masker al met succes omgevormd tot een beademingsapparaat voor coronapatiënten. De ploeg van ir. De Beir maakt nu eenzelfde masker voor het verzorgend personeel in onze ziekenhuizen. Het systeem is even eenvoudig als ingenieus. Om de door de zorgverlener ingeademde lucht te filteren, wordt een medisch filter aangesloten op een plastic adapter, gemaakt met een 3D-printer. “Dat type van medisch filter gebruikt men vooral om bacteriën en virussen op ademhalingsapparaten te filteren. Doordat niet-dringende operaties uitgesteld zijn, blijven sommige ziekenhuizen met een teveel aan dergelijke filters achter. Met onze oplossing optimaliseren we die middelen”.

 

Enkel voor ziekenhuizen

De oplossing is natuurlijk vooral bedoeld om de vele zorgwerkers in onze ziekenhuizen uit de nood te helpen. Door het dreigend tekort aan mondmaskers riskeren ze onbeschermd het virus te lijf te moeten gaan. De onderzoekers: “We hebben verschillende Belgische ziekenhuizen benaderd en hen gevraagd of ze interesse hadden in deze noodoplossing. We hebben de prototypes laten uittesten door hun verplegend personeel met als doel het ontwerp te verbeteren”.

Het masker bedekt het hele gezicht en het vizier beschermt het volledige gezicht. Het is ook makkelijk te reinigen. Net als de rand. Wat de oplossing zeer duurzaam en kosteneffectief maakt. Het is perfect mogelijk om de medische filter meerdere keren te hergebruiken. Doordat de filter zich achteraan bevindt, is het personeel ook beter beschermd tegen rondvliegende druppels wanneer de patiënt hoest of niest.

Nadeel is dan weer dat het masker minder comfortabel is dan een FFP2 masker. Bij voorkeur wordt het enkel gebruikt bij korte, eenmalige technische handelingen. Een duikmasker kan ook niet gezien worden als een blijvende, structurele oplossing. Daarvoor voldoet het te weinig aan de strenge medische normen. “Men moet het masker eerder zien als een tijdelijke, pragmatische oplossing in een periode van crisis”, aldus nog de onderzoekers.

 

500 stuks in 6 dagen

Momenteel worden, in samenwerking met Endo Tools Therapeutics, een spin-off van de ULB in Gosselies, de kunststof onderdelen op industriële schaal geproduceerd. Binnen de 6 dagen moeten de eerste 500 connectoren klaar zijn. Vanaf dan moeten iedere dag enkele honderden extra onderdelen kunnen worden geleverd aan de verschillende ziekenhuizen die het nodig hebben.

 

Het ontwerp is, gezien de ernst van de huidige crisis, gemaakt om snel en zoveel mogelijk gratis verspreid te worden. VUB Brubotics financiert de eerste 500 kunststof onderdelen. “Eenmaal het definitieve ontwerp voor medische plastic onderdelen is gevalideerd, zal het in "open source" worden vrijgegeven. Elk ander bedrijf zal zo deze onderdelen kunnen reproduceren”, besluiten de onderzoekers.

 

Meer info

ir. Albert De Beir, albert.de.beir@vub.be, +32 478 52 31 39

Prof. Dr. ir. Bram Vanderborght, Bram.Vanderborght@vub.be

IR
Contacteer ons
Sicco Wittermans
Sicco Wittermans Woordvoerder en persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Sicco Wittermans
Sicco Wittermans Woordvoerder en persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën en acties samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel