Nobelprijswinnares voor de vrede brengt de VUB het hele weekend aan het jammen

Nobelprijswinnares voor de vrede brengt de VUB het hele weekend aan het jammen

Energieke Rigoberta Menchú inspireert honderden jongeren tot het opnemen van leiderschap tijdens PeaceJam 2020

Honderden jongeren uit heel België beleefden dit weekend onvergetelijke momenten aan de Vrije Universiteit Brussel. Aangevuurd door enkele onvermoeibare emcees – oftewel ‘masters of ceremonies’ – van de PeaceJam Foundation, deelden ze met elkaar hun projecten en dromen voor een toekomst zonder discriminatie, onrecht, sociale misstanden en klimaatontsporing. Dat deden ze tijdens tientallen workshops, ateliers, een ‘act of peace’ en een ‘ceremony of inspiration’ – met als weerkerend hoogtepunt telkens een toespraak van Nobelprijswinnares voor de vrede Rigoberta Menchú, die iedere keer als ze de aula betrad door het jonge volkje als een ware rockster op oorverdovend applaus en gejuich werd onthaald.

“Het is fantastisch te zien hoe op enkele jaren tijd PeaceJam al een trouwe schare Belgische fans heeft opgebouwd,” zegt Lauren Coffaro. De Amerikaanse uit Colorado is verantwoordelijk voor de globale programma’s bij de PeaceJam Foundation. “Voor sommige scholen en verenigingen is het al de derde of vierde keer dat ze een PeaceJam Conferentie meemaken.”

Een jonge traditie
PeaceJam Conferenties zijn een relatieve nieuwigheid in België. Die van dit weekend is pas de vierde op nationale bodem; de vorige vonden plaats aan de ULB, de UCLouvain en KULeuven. Het stramien is iedere keer hetzelfde: twee dagen lang stromen jongeren uit heel België samen om zich te buigen over actuele thema’s zoals het ontwikkelen van leiderschap, het begrijpen van wereldproblemen en het opzetten van acties die duurzame verandering op gang brengen. Dat doen ze telkens in de inspirerende aanwezigheid van een Nobelprijswinnaar van de vrede. 
 

Alles begint bij het individu
Rigoberta Menchú, de Nobelprijswinnares voor de vrede die dit jaar de jongeren én de VUB vereerde met haar aanwezigheid, ontving de prestigieuze prijs in 1992 voor haar niet-aflatende inzet voor de rechten van de inheemse volkeren uit haar geboorteland Guatemala. Zijzelf is een maya-afstammelinge en gelooft sterk in de kracht van het individu om verandering ten goede tweeg te brengen. "Credibiliteit is belangrijk," zei ze tijdens een ontmoeting met de opvoeders en leerkrachten die met hun groep of klas naar PeaceJam 2020, zoals de conferentie heet, waren afgezakt. "Zo gebruik ik die van mij vaak als facilitator bij vredesgesprekken, zoals in Colombia bijvoorbeeld. In tijden als deze verdenkt immers iedereen elkaar ervan te liegen, behalve als het mij betreft. Dan weet iedereen dat ik niét lieg, en dat vergemakkelijkt soms de onderhandelingen.” 

“Rigoberta Menchú is een heel inspirerende persoonlijkheid”, zegt VUB-vicerector Onderwijs-en Studentenbeleid Jan Danckaert. “Net als zij wil de VUB jongeren aanzetten tot engagement voor een betere, meer rechtvaardige en meer duurzame wereld. Ik ben dan ook ontzettend blij haar op onze universiteit te mogen verwelkomen in het kader van PeaceJam.” 

CO
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel