Nieuwste reeks wetenschapsshow “Cosmos” van VUB-eredoctor in wereldwijde première op 9 maart

Nieuwste reeks wetenschapsshow “Cosmos” van VUB-eredoctor in wereldwijde première op 9 maart

Ann Druyan is wereldautoriteit op vlak van wetenschapscommunicatie

Aanstaande maandag starten op National Geographic de nieuwe uitzendingen van de bekende tv-reeks “Cosmos”. Deze serie over het heelal is al een haar derde editie toe en is het geesteskind van de Amerikaanse schrijfster en tv-producente Ann Druyan. Zij ontvangt op 18 maart een eredoctoraat van de VUB voor haar werk rond wetenschapscommunicatie en -popularisering.

De nieuwe reeks heet “Cosmos: Possible Worlds” en bestaat uit 13 afleveringen waarin zowel wordt teruggeblikt naar het ontstaan van het heelal als vooruitgekeken naar de toekomst van ons zonnestelsel. De bekende Amerikaanse astrofysicus Neil deGrasse Tyson keert terug als presentator.

“Cosmos: Possible Worlds” is het derde deel uit de “Cosmos”-reeks en werd volledig geschreven en geproduceerd door Ann Druyan in samenwerking met Seth McFarlane, bekend van films als Ted. Het eerste deel “Cosmos: a Personal Voyage” kwam in 1980 op de buis en werd gepresenteerd door de Amerikaanse astronoom Carl Sagan, de echtgenoot van Druyan. Sagan overleed al in 1996, maar Druyan zette zijn werk de voorbije jaren verder met onder meer de tweede serie “Cosmos: A Spacetime Odyssey” die in 2014 te zien was. 

De Vrije Universiteit Brussel kent op 18/3 tijdens een officiële plechtigheid in de Munt een eredoctoraat toe aan Druyan voor haar jarenlange werk rond wetenschapscommunicatie.

Noot voor de pers:
Naar aanleiding van de première is Ann Druyan beschikbaar voor telefonische interviews over de nieuwe serie en waarom het vandaag belangrijker is dan ooit om wetenschap toegankelijk te maken en te promoten bij het grote publiek.

Druyan is tussen 15/3 en 19/3 ook in ons land om haar eredoctoraat in ontvangst te nemen. Dan is er opnieuw de mogelijkheid om haar persoonlijk of telefonisch te interviewen. Heeft u interesse in een gesprek? Neem dan gerust contact op met Sicco Wittermans, VUB persrelaties (sicco.wittermans@vub.be of 02/629 21 37).

CO
Contacteer ons
Sicco Wittermans
Sicco Wittermans Woordvoerder en persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Sicco Wittermans
Sicco Wittermans Woordvoerder en persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën en acties samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel