Nieuwe VIB-VUB megabody-technologie boost ontwikkeling nieuwe geneesmiddelen

VIB-VUB-prof Jan Steyaert zet megabodies in voor grensverleggend onderzoek met de cryo-elektronenmicroscoop

Prof Dr Jan Steyaert van de VUB en het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) pakt uit met een nieuw type synthetische antistoffen die luisteren naar de naam megabodies. Zijn team maakte NANObodies, die 20 jaar geleden aan de VUB ontdekt werden, vele malen groter (MEGAbodies) zodat ze ook zichtbaar zijn in de cryo-elektronenmicroscoop en zo gebruikt kunnen worden om de eiwitten waaraan ze binden in kaart te brengen. Eiwitten zijn de belangrijkste functionele bouwstenen van elke levende cel. De combinatie van deze innovatieve megabody technologie en het gebruik van de cryo-elektronenmicroscoop maken het nu mogelijk om de structuur van quasi elk eiwit tot op atomair niveau te ontrafelen. Zo kan het onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen aanzienlijk versneld worden.

Het nut en belang van de megabodies werden aangetoond in samenwerking met het team van Radu Aricescu, verbonden aan het MRC Laboratory of Molecular Biology in Cambridge. Door het succesvol gebruik van de megabodies technologie kwamen zij tot baanbrekende nieuwe inzichten in de samenstelling van functionele mechanismes van de menselijke GABAA-receptoren waarop gekende geneesmiddelen zoals Xanax en Valium inwerken. Deze inzichten laten onder meer toe om de negatieve bijwerkingen van deze veelgebruikte medicatie weg te werken.

De resultaten van dit onderzoek werden gepubliceerd in twee artikels in hetzelfde nummer van het meest prestigieuze wetenschappelijk tijdschrift Nature.

Voor meer informatie: http://www.vib.be/en/news/Pages/Megabodies-a-new-tool-for-innovative-applications-in-research-and-drug-discovery.aspx

Jan Steyaert Vrije Universiteit Brussel

De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal geori├źnteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en ge├źngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.