Nieuwe soort kikker vernoemd naar VUB-professor

Een nieuwe soort kikker die ontdekt werd in het westen van India is vernoemd naar professor Franky Bossuyt van de Vrije
Universiteit Brussel. Professor Sathyabhama Das Biju, de ontdekker van de Mysticellus franki, promoveerde bij Franky Bossuyt en is nu als wetenschapper succesvol in Delhi, India.

Das Biju ontdekte de nieuwe soort in de West-Ghats, een uitgestrekte bergketen in het westen van India. De kikker heeft
een lichtbruine rug en hoofd. De zijkanten van het lichaam zijn donkerbruin en de buik is bevlekt met witte en donkerbruine vlakken. Het meest bijzondere aan de Mysticellus franki is dat de genetisch meest verwante andere kikkersoort zich maar liefst 2.0000 kilometer verder op in Zuid-Oost India bevindt.

Met de vernoeming naar professor Franky Bossuyt via de soortnaam franki eert zijn voormalige leerling Sathyabhama Das Biju hem voor "zijn rol in het wereldwijde amfibieënonderzoek en -onderwijs, en in het bijzonder voor zijn bijdrage aan de studie van Indiase amfibieën".

Dat staat in het artikel in het wetenschappelijk tijdschrift "Nature", waarin de bevindingen vandaag werden gepubliceerd.

contact:

Franky.Bossuyt@vub.be

www.amphibia.be

De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal geori├źnteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en ge├źngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.