Nieuwe leidraad biedt artsen houvast bij de begeleiding van een euthanasietraject

Nieuwe leidraad biedt artsen houvast bij de begeleiding van een euthanasietraject

Nieuwe praktijkgids focust op empathische en multidisciplinaire ondersteuning van patiënt en naasten tijdens het volledige euthanasietraject

Op 28 mei 2025, de verjaardag van de invoering van de Belgische euthanasiewet, wordt de Praktijkleidraad Begeleiding van een Euthanasietraject: Een houvast voor artsen en andere zorgverleners bij het ondersteunen van patiënten en hun naasten, gebaseerd op praktijk- en zorgnoden gelanceerd. De leidraad biedt artsen en andere zorgverleners concrete handvatten voor de begeleiding van patiënten en hun naasten doorheen het volledige euthanasieproces — van het eerste verzoek tot de nazorg na uitvoering.

"De leidraad werd ontwikkeld door onze Onderzoeksgroep Zorg rond het Levenseinde (VUB & UGent)" lichten professor Kenneth Chambaere en Dr. Romy Van Rickstal toe. "Ze gaat verder dan de bestaande richtlijnen die vaak juridisch en technisch van aard zijn, en biedt zorgverleners praktische ondersteuning voor persoonsgerichte, empathische en multidisciplinaire begeleiding, met expliciete aandacht voor onder andere zorgcontinuïteit, heldere communicatie, spirituele zorg, en het betrekken van kinderen in het traject."

Zo krijgen zorgverleners aanbevelingen over:

  • Het belang van duidelijke, begrijpelijke communicatie met zowel patiënten als hun naasten over het proces en de wettelijke voorwaarden, inclusief het feit dat euthanasie geen afdwingbaar recht is.
  • De nood aan gezamenlijke én aparte gesprekken met patiënten en hun naasten om druk of beïnvloeding te detecteren en autonomie te respecteren.
  • Praktische ondersteuning bij de uitvoering, zoals tips voor het plannen van de timing, het voorbereiden van de ruimte, en het begeleiden van afscheidsrituelen.
  • Betrekken van kinderen via aangepaste uitleg, vertrouwenspersonen en nazorg.
  • Inzetten op palliatieve deskundigheid en multidisciplinaire samenwerking van bij de start van het traject.
  • Zelfzorg voor artsen en teamleden, met aandacht voor de emotionele impact en het belang van reflectie via debriefings.

De leidraad is het resultaat van een intensief co-creatief proces met professionals en experten uit diverse disciplines, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en praktijkervaring. Vanaf 28 mei is de leidraad beschikbaar in het Nederlands en Frans via www.euthanasieleidraad.be.

"Deze leidraad wil zorgverleners houvast bieden in het omgaan met de vaak emotioneel beladen, ethisch complexe en relationeel delicate aspecten van euthanasie. Ze is bedoeld als levend document dat meegroeit met nieuwe inzichten en noden uit het werkveld." besluit professor Chambaere.


Meer informatie of persvragen:

Audiovisuele en geschreven pers vóór 11u en na 16u:

​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ Prof. Dr. Kenneth Chambaere: +32 498 18 45 57

Geschreven media, tussen 11-16u:

​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ Dr. Romy Van Rickstal: +32 474 37 92 32

www.euthanasieleidraad.be

www.endoflifecare.be

Koen Stein
Koen Stein Centraal aanspreekpunt pers

 

GF PE
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel