Nieuwe decaan VUB-faculteit Geneeskunde en Farmacie Dirk Devroey vraagt uitstel afschaffing vestigingspremie voor huisartsen

Nieuwe decaan VUB-faculteit Geneeskunde en Farmacie Dirk Devroey vraagt uitstel afschaffing vestigingspremie voor huisartsen

Aangepaste regeling treft honderden jonge huisartsen die binnenkort afstuderen

Half mei werd bekend gemaakt dat de zogenaamde “Impulseo premie” die huisartsen krijgen wanneer ze zich vestigen in een huisartsenarme zone afgeschaft wordt. Naar aanleiding van de nieuwe lichting huisartsen die nu afzwaait roept VUB-professor Dirk Devroey, die verantwoordelijk is voor onder andere de huisartsenopleiding aan de universiteit, de Vlaamse Regering nu op om de beslissing (tijdelijk) terug te draaien en een alternatief uit te werken. “Door de afschaffing komen niet alleen de 270 jonge huisartsen die volgende week afstuderen in de kou te staan maar zullen ook de inwoners in de huisartsenarme zones niet meer kunnen rekenen op een lokale huisarts” aldus Prof Devroey.

De Impulseo premie werd in 2006 in het leven geroepen om huisartsen aan te moedigen om  te werken in regio’s in ons land waar maar weinig huisartsen zijn. Omdat ondertussen meer dan de helft van de Vlaamse gemeenten blijft kampen met een huisartsentekort werd door het Kenniscentrum een studie uitgevoerd waaruit bleek dat deze vergoeding beter kon vervangen worden door een andere stimulus waarbij de samenwerking met andere disciplines centraal zou staan.

Onlangs besliste de Vlaamse Regering echter om de premie toch af te schaffen, zonder een alternatief te bieden. Dat is een zware financiële dobber voor jonge huisartsen in spe, zo vertelt Devroey: “Startende huisartsen rekenden toen ze de keuze maakten om huisarts te worden op de premie van 20.000 euro als basis om hun carrière te lanceren. Zij zijn met de vergoeding in het achterhoofd al leningen aangegaan om een praktijk te kopen of te renoveren of staan op het punt dit te doen. Door net voor het afstuderen van deze jonge artsen de spelregels te veranderen bestaat het risico dat vele van hen hun plan om in een huisartsenarme zone te gaan werken zullen opbergen. Deze regio’s zijn nu eenmaal niet aantrekkelijk omdat er al een huisartsentekort is en daardoor de werkbelasting meteen zeer hoog zal worden waardoor de werk/leven balans onhoudbaar zal worden. Jonge huisartsen kiezen dan liever om zich te vestigen in bestaande praktijken waar de werkdruk niet te hoog is. Daardoor dreigt het huisartsentekort  op plekken met schaarste nog groter worden.”

Devroey roept daarom op om de premie toch nog te laten lopen tot het einde van 2020 zodat de nieuwe lichting huisartsen er nog kan gebruik van maken en om in de tussentijd een nieuw plan uit te werken voor de ondersteuningen van de huisartspraktijken in de huisartsenarme zones waarbij multidisciplinaire samenwerking centraal staat.

 

Meer info

Dirk Devroey, 0475/853.812, dirk.devroey@vub.be

GF
Contacteer ons
Sicco Wittermans
Sicco Wittermans Woordvoerder en persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Sicco Wittermans
Sicco Wittermans Woordvoerder en persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel