Nieuw VUB-onderzoek peilt verwachtingen ouders rond kinderopvang in post-coronatijdperk

Nieuw VUB-onderzoek peilt verwachtingen ouders rond kinderopvang in post-coronatijdperk

Resultaten gebruikt voor verdere ontwikkeling burgeropvangnetwerk en bijhorende app

Voor de zorg van hun kroost tijdens de werkdag kunnen ouders beroep doen op kinderopvang. Maar door de coronacrisis sloten kinderopvangen, onthaalmoeders en crèches grotendeels de deuren. Wetenschappers van de Vrije Universiteit Brussel die deel uitmaken van het Europese onderzoeksproject “Families_Share” lanceren nu een enquête om na te gaan hoe ouders de opvang van hun kinderen tijdens de lockdown organiseerden in combinatie met hun werk en hoe ze dat voor de toekomst zien. Op basis van de inzichten uit deze studie, zullen de onderzoekers hun bestaande app die gezinnen helpt om de opvang van hun kinderen onderling te organiseren verder optimaliseren.

De online survey peilt onder meer naar de impact die de coronamaatregelen hadden op de werkomstandigheden van ouders, hun welzijn en dat van hun kinderen en de gezinsplannen voor kinderopvang in de komende zomermaanden.  De enquête is beschikbaar vanaf datum 10 juni tm 10 juli via linkhttps://imec.az1.qualtrics.com/jfe/form/SV_elK3Fyp4LV3ltOJ; invullen duurt maximaal 25 minuten.  

Hiermee willen de onderzoekers inzicht krijgen in hoeverre en op welke manieren het coronavirus de behoeftes en wensen van ouders op vlak van kinderopvang veranderde om zo hun “Families_Share” app te verbeteren. Ouders kunnen zich op deze applicatie aanmelden als oppas voor de kinderen van hun buren of collega’s die op dat momenten aan het werk zijn en niet zelf hun kroost kunnen opvangen. Het platform werd al succesvol uitgerold in 6 teststeden in verschillende Europese landen: Kortrijk (België), Venetië, Trento en Bologna (Italië), Gyor (Hongarije) en Thessaloniki (Griekenland). Het project ontving hiervoor ook financiële steun van onderzoeks- en innovatieprogramma “EU Horizon 2020” van de Europese Unie. 

“Met ‘Families_Share’ willen we ouders helpen om een goede balans te vinden tussen werk en privé, wat het voorbije decennium in Europa alsmaar moeilijker is geworden. Ten eerste door de situatie op de arbeidsmarkt waarbij meer moest gewerkt worden, maar waarbij ook veel mensen terechtkwamen in precaire arbeidssituaties of hun baan verloren. Ten tweede is er ook sterk bespaard op sociale voorzieningen waardoor er in veel Europese landen onvoldoende plaatsen zijn in de kinderopvang, die bovendien ook duurder werd. Zo is opvang en naschoolse activiteiten, die nochtans cruciaal zijn voor de ontwikkeling van het kind, al te vaak een privilege voor kinderen met meer welgestelde ouders. De app biedt daar nu een laagdrempelige en vooral sociale oplossing voor” aldus Shenja Van Der Graaf, van imec-SMIT, VUB.

Voor meer informatie, contacteer:

Shenja (Adriana) VAN DER GRAAF

Adriana.Van.Der.Graaf@vub.be

Tel: +32 4705 09885

https://families-share.eu/

 

ES
Contacteer ons
Lies Feron
Lies Feron Wetenschapscommunicatie Persrelaties
Lies Feron
Lies Feron Wetenschapscommunicatie Persrelaties
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel