Nieuw VUB-UZ Brussel onderzoek kan genezingskansen melanoomkanker met immuuntherapie drastisch verbeteren

Nieuw VUB-UZ Brussel onderzoek kan genezingskansen melanoomkanker met immuuntherapie drastisch verbeteren

Lancering VUB-UZ Brussel Paul De Knop Fonds immuuntherapie

Paul De Knop, prorector van de Vrije Universiteit Brussel, lanceert een nieuw fonds voor kankeronderzoek. Het fonds wil het onderzoek naar immuuntherapie een stevige financiële duw in de rug geven. Dit is broodnodig gezien de opmars van deze agressieve vorm van huidkanker. Paul De Knop is zelf kankerpatiënt en wil lotgenoten helpen. Hij neemt samen met VUB Foundation en UZ Brussel Foundation dit initiatief om het werk van oncoloog Bart Neyns te steunen.

Volgens het Stichting Kankerregister zal het aantal kwaadaardige melanomen in België stijgen van net geen 3.000 in 2015 naar meer dan 4.300 in 2025. Dit is een toename van bijna 50 procent. Daarmee is melanoom de snelst stijgende vorm van kanker. Immuuntherapie – dat de  levensverwachting en -kwaliteit van patiënten met melanoom verbetert – is de therapie van de toekomst. Er is echter meer fundamenteel en klinisch onderzoek nodig om zoveel mogelijk huidkankerpatiënten te kunnen helpen. Vandaag kan slechts 1 op 4 patiënten hiermee gered worden.

Meer middelen nodig

VUB-professor Neyns, die aan de top van de immuuntherapie in West-Europa staat, en zijn team zoeken actief naar een aanpak die de genezingskansen van patiënten met melanoomkanker drastisch verbetert.  Voorheen bewees het team van prof. Neyns in samenwerking met het laboratorium van prof. Kris Thielemans (VUB) dat lichaamseigen dendritische celtherapie succesvol kan zijn bij gevorderd melanoom.

Sommige van de patiënten die tot 7 jaar geleden deelnamen aan klinische studies zijn momenteel nog steeds genezen zonder verdere behandeling. Onlangs nog werd in het UZ Brussel een eerste melanoompatiënt behandeld met een ‘intelligent anti-kanker virus’ in combinatie met dendritische cellen. Deze dendritische cellen treden op als ‘generaals’ voor het leger van afweercellen waarover het lichaam beschikt. Slechts wanneer dit leger op correcte manier van de dendritische cellen haar bevel krijgt is het in staat de melanoomcellen te overmeesteren. Maar meer onderzoek naar efficiëntere en goedkopere behandelingen blijft noodzakelijk. En daarvoor zijn middelen nodig.

Prof. dr. Bart Neyns, afdelingshoofd Medische Oncologie in het UZ Brussel:

“Ontwikkeling van lichaamseigen celtherapie is voor bedrijven niet aantrekkelijk als winstgevende activiteit maar kan voor patiënten wel een belangrijk verschil maken. Financiële steun aan academisch onderzoek is absoluut noodzakelijk om deze vorm van therapie te optimaliseren en beschikbaar te maken zodat meer patiënten kunnen genezen.”

Fonds immuuntherapie steunt baanbrekend onderzoek

Het fonds Paul De Knop zal daarom fors investeren in onderzoek naar en spitstechnologie voor immuuntherapie. Paul De Knop, prorector van de Vrije Universiteit Brussel, lijdt zelf aan uitgezaaide melanoomkanker. Aan het UZ Brussel volgde hij experimentele immuuntherapie. Hoewel hij ernstig ziek is, blijft hij zich onder het motto ‘optimism is a moral duty’ engageren voor projecten van de VUB en UZ Brussel. Nadat hij in contact kwam met oncoloog Bart Neyns, zijn behandelende arts, ontstond het idee om een fonds voor onderzoek naar immuuntherapie op te richten.

Paul De Knop, prorector van de VUB en melanoompatiënt:

“Toen er in 2016, enkele dagen na het beëindigen van mijn mandaat als rector, uitgezaaide melanoomkanker vertrekkende van mijn kuit geconstateerd werd, kwam ik in contact met oncoloog Bart Neyns en cellulaire immuuntherapie. Je kan gerust stellen dat ik een persoonlijke band ontwikkelde met zijn klinisch en wetenschappelijk werk. Ik heb veel pech maar tegelijkertijd besef ik als geen ander dat ik me gelukkig mag prijzen. Tot 2010 was er nog geen medische behandeling die daadwerkelijk op deze kanker kon inwerken. Tegenwoordig kan deze kanker bij 30% van de patiënten worden genezen. Professor Neyns is een van de grondleggers van het baanbrekend onderzoek dat deze resultaten mogelijk maakt."

Over giften aan het Paul De Knop Fonds

Het Paul De Knop Fonds heeft tot doel het multidisciplinair wetenschappelijk onderzoek aan de faculteiten Geneeskunde en Farmacie (o.l.v. prof. dr. Bart Neyns) en Wetenschappen en Bio-ingenieurswetenschappen (o.l.v. prof. dr. Jo Van Ginderachter) van de VUB en aan het UZ Brussel te bevorderen. De giften die ingezameld worden, zullen gebruikt worden om de noden te dekken van onderzoekers, onderzoeksgroepen of vakgroepen, in het domein van fundamenteel, klinisch en translationeel onderzoek naar immuuntherapie.

Wie het onderzoek naar immuuntherapie van de Vrije Universiteit Brussel en UZ Brussel wil steunen, kan dit via een gift aan het VUB – UZB Paul De Knop Fonds: rekeningnummer BE 51 001367793562 met vermelding GIFT FO2 Paul De Knop.

Meer info: www.vubfoundation.be/paul-de-knop-fonds

Hieronder kunt u foto’s downloaden (copyright: VUB/Thierry Geenen).
Vragen voor interviews met Paul De Knop of professor Bart Neyns verlopen via [email protected] (T.0499 24 80 47)

Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel