Nieuw VUB-initiatief: Brussels School of Governance

Nieuw VUB-initiatief: Brussels School of Governance

Huwelijk tussen VUB Instituut voor Europese Studies en Vesalius College vormt nieuwe kennishub rond Europese en internationale uitdagingen

Op initiatief van rector Caroline Pauwels lanceren het VUB Instituut voor Europese Studies en Vesalius College een alliantie onder de naam Brussels School of Governance (BSoG). Deze gloednieuwe instelling combineert interdisciplinair onderzoek met een brede waaier aan onderwijsprogramma’s en academische dienstverlening in tal van beleidsrelevante domeinen, waaronder energie & milieu, veiligheid & diplomatie, migratie & diversiteit en digitalisering & democratie. De nieuwe School is een samenwerkingsverband tussen het in 2001 opgerichte Institute for European Studies (VUB) en het in 1986 gecreëerde Vesalius College en telt meer dan 200 internationale medewerkers en 450 studenten.

 

Het nieuwe onderwijs- en onderzoeksinstituut wil de studie van de belangrijkste Europese en internationale uitdagingen naar een hoger niveau tillen. De onderwijsprogramma’s van de nieuwe School worden gekenmerkt door een hoge interactiviteit, gepersonaliseerde aanpak en een sterke focus op de wisselwerking tussen theorie en praktijk, gericht op de grote vraagstukken waar Europa én de wereld momenteel antwoorden op zoeken. Zo komt de Brussels School of Governance niet enkel met oplossingen voor de hedendaagse maatschappelijke uitdagingen, maar leidt ze eveneens de volgende generatie beleidsmakers op.

VUB-Rector Caroline Pauwels verwelkomt Eerste Minister Alexander De Croo tijdens de online opening van de Brussels School of Governance op dinsdag 9 februari om 18u, te bekijken op Facebook: https://fb.me/e/1sxhWoUry

Karel De Gucht, voorzitter van de Brussels School of Governance

De Brussels School of Governance biedt aansluiting bij het dichte diplomatieke netwerk dat Brussel herbergt. “Door de locatie van de Brussels School of Governance in de hoofdstad van Europa profiteren onze stakeholders van een unieke nabijheid tot verschillende nationale en internationale beleidsgemeenschappen. Onze interne expertise versterken we verder door een internationaal netwerk van Washington tot Tokyo en Seoul en een nauwe samenwerking met een breed netwerk van partners, zoals de United Nations University, de University of Warwick en het Europese universitaire netwerk Eutopia”, aldus Karel De Gucht, voorzitter van de Brussels School of Governance.

 

Internationale pioniersgeest

Met de oprichting van de Brussels School of Governance versterkt de VUB haar internationale pioniersgeest en positie als draaischijf voor internationale netwerken. In het steeds veranderende landschap van het hoger onderwijs maakt de nieuwe School deel uit van het antwoord van de VUB op de uitdaging om hoger te mikken. “Als twee koplopers op het gebied van internationaal onderwijs, onderzoek en academische dienstverlening werken het Instituut voor Europese Studies en Vesalius College al vele jaren nauw samen. We zijn dan ook verheugd dat deze samenwerking nu een nieuwe fase ingaat met een formele alliantie tussen de twee partijen”, aldus Luc Soete, decaan van de Brussels School of Governance. 

www.brussels-school.be

Voor interviews kunt u contact opnemen met de woordvoerder van de VUB Sicco Wittermans

CO
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel