Neem je gezondheid zelf in handen

Neem je gezondheid zelf in handen

Boekpresentatie en congres over levensstijl als medicijn

Op 12 november wordt het boek Je levensstijl als medicijn gelanceerd. In dit werk geeft VUB-prof Reginald Deschepper zeven leidraden om gezond te leven. Wie zich bijvoorbeeld sociaal geïsoleerd voelt heeft veel meer kans op chronische aandoeningen en vroeger te sterven. Het effect komt overeen met het roken van 15 sigaretten per dag. Stress heeft dezelfde gevolgen. Medisch antropoloog Deschepper wil mensen leren dat levensstijl ook een sleutel tot hun gezondheid is. Op 16 november is er het congres van LifeMe over hetzelfde onderwerp. Meer info: https://www.lifeme.be/lifeme-2019/

We leven gemiddeld langer dan ooit tevoren, maar helaas zijn er ook steeds meer mensen chronisch ziek. Diabetes, hart- en vaatziekten, kanker, mentale problemen en andere stress gerelateerde aandoeningen bepalen in ons land het leven van vele honderdduizenden mensen. Gelukkig is er ook goed nieuws: onderzoek toont namelijk aan dat je zelf heel wat kunt doen om chronische ziekten te voorkomen, of – als je al chronisch ziek bent – je levenskwaliteit kunt verbeteren of de ziekte zelfs omkeren. Lifestyle Medicine is wereldwijd aan een opmars bezig. Het bekijkt gezondheid op de breedst mogelijke manier, en combineert de nieuwste wetenschappelijke inzichten met eeuwenoude traditionele wijsheden uit diverse culturen. Dit basisboek zet de zeven pijlers van een gezonde levensstijl op een rij: minder stress, meer bewegen, een gezonde voeding, sociale steun, voldoende slaap, een positieve mindset en een gezonde omgeving. Want als je op elk van deze zeven pijlers inzet, zul je langer, gezonder en vooral gelukkiger leven.

 

Programma “Levensstijl als Medicijn”

Zaterdag 16 november in de VUB ( Aula Q , Brussels Humanities, Sciences & Engineering Campus in Etterbeek)

09:30 Verwelkoming Rector Prof. Caroline Pauwels

09:50 De gezondheidstoestand van de Belg Dr. Elise Braekman

10:20 Levensstijl bij kanker Prof. Nele Adriaenssens

10:50 Ademhaling bij kanker Prof. Marijke De Couck

11:20 Pauze

11:40 Wat hebben darmen en het brein met elkaar te maken? MS als voorbeeld Prof. Marie D'Hooghe en Drs Lindsay Devolder

12:10 Veerkracht en levensstijl: twee handen op een buik? Prof. Elke Van Hoof

12:40 Lunch

13:40 Hart- en vaatziekten en levensstijl Dr. Freddy Van de Casseye

14:10 Voeding en veroudering Dr. Kris Verburgh

15:10 Pauze

15:30 Milieu, klimaat en levensstijl Stijn Meuris

16:00 Rondetafelgesprek o.l.v. Prof. Hendrik Cammu met Dr. Freddy Van de Casseye, Pascale Naessens, Dr. Kris Verburg, Stijn Meuris, Prof. Reginald Deschepper en Christel Eeckhout.

16:30 Afsluiting

 

 

Prof. dr. Reginald Deschepper is medisch antropoloog en een van de bezielers van LifeMe. Deze vzw wil op een wetenschappelijk verantwoorde manier levensstijl inzetten om chronische ziekte te voorkomen, aan te pakken en – indien mogelijk – te doen keren.

 

Meer info

Reginald Deschepper, 0486-63 25 99 Reginald.Deschepper@vub.be

Over Press - Vrije Universiteit Brussel

De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel