Nationale Mapathon 2019

Nationale Mapathon 2019

Help Artsen Zonder Grenzen en het Rode Kruis bij hun humanitaire hulpverlening

Humanitaire organisaties hebben kaarten nodig om in crisissituaties snel en efficiënt hulp te kunnen bieden. Daarom hebben Artsen Zonder Grenzen en het Rode Kruis in 2014 de krachten gebundeld en het Missing Maps project gelanceerd, samen met de OpenStreetMap Foundation. Over de hele wereld trekt het project vrijwilligers aan om gebieden in kaart te brengen waar het risico dat de bevolking getroffen wordt door een natuurramp, een epidemie of een conflict groot is.

Na het grote succes van de voorbije jaren vindt vanaf woensdag 27 maart tot zaterdag 30 maart 2019 opnieuw een nationale Missing Maps Mapathon plaats, georganiseerd door het Nationaal Comité voor Geografie, in samenwerking met OpenStreetMap Belgium. België is hiermee het enige land ter wereld dat een Mapathon op nationale schaal organiseert. Acht universiteiten in Brussel, Vlaanderen en Wallonië zetten hun deuren open voor een hele dag collectief ‘mappen’. Kom je steentje bijdragen, en mis deze kans niet om Artsen Zonder Grenzen en het Rode Kruis te helpen bij hun werk in crisisgebieden.

Dit jaar is gekozen om drie provincies in het oosten van de Democratische Republiek Congo beter in kaart te brengen: Tshopo, Ituri en Hoog-Uele. Deze regio’s worden geconfronteerd met terugkerende epidemieën en volksverhuizing als gevolg van grote pieken van geweld. De sterfte- en ziektecijfers zijn hoog en sommige gezondheidsgebieden zijn sterk geïsoleerd. Dit isolement is voornamelijk te wijten aan het gebrek aan berijdbare wegen en communicatiemiddelen en wordt verergerd door de onveiligheid in Ituri. Internationale organisaties in de provincies Ituri en Tshopo beschikken over een beperkte responscapaciteit op plotselinge noodsituaties op het gebied van personeel, voorraden of logistiek. Een gedetailleerde inventarisatie van deze gebieden zal een beter inzicht verschaffen in deze gebieden en een grote bijdrage leveren aan het terugdringen van de sterfte en morbiditeit in deze provincies.

Tijdens de Mapathon voorzien we voor elke deelnemer een computer met internetverbinding. Dat is ook alles wat je nodig hebt om als mapper aan de slag te gaan!

 

WAAR?  Aan de universiteiten van Brussel, Gent, Leuven, Luik, Namen, Bergen, Louvain-la-Neuve en Gembloers.

WANNEER?  Woensdag 27 maart 2019 (18u-21u), donderdag 28 maart (18u-21u) en zaterdag 30 maart (10u-13u)

 

Inschrijven kan hier.

 

Meer info:

  • Nationaal Comité voor Geografie:

                                  http://ncgeografie.be/nl/cartoGIS/mapathon.php

·              Missing Maps:

                                  http://www.missingmaps.org/

·              Artsen Zonder Grenzen:

                                  www.msf-azg.be/nl/actions/mapathon-help-onze-hulpverlening-verbeteren

 

 

Over Press - Vrije Universiteit Brussel

De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel