Lien Smeesters VUB B-PHOT wint Belgian Industrial Research & Development Award

Lien Smeesters VUB B-PHOT wint Belgian Industrial Research & Development Award

Bekroond onderzoek naar voedselveiligheid

Dit jaar werd de Belgian Industrial Research & Development Award in Science & Technology 2017-2018 toegekend aan Lien Smeesters, postdoc onderzoeker bij B-PHOT Brussels Photonics aan de Vrije Universiteit Brussel. Ze kreeg dit voor haar proefschrift rond optische screening om onze voedselveiligheid te verbeteren. 

Schadelijke stoffen in onze voeding dedecteren, als acrylamide in frieten of mycotoxines in granen, is van groot belang voor onze volksgezondheid. Lien zette fotonica of lichttechnologie in om een niet-destructieve methode te ontwikkelen waarmee ongewenste stoffen opgespoord kunnen worden. Op basis van onderzoek naar de interactie van laserlicht met voedingswaren, bedacht en ontwikkelde ze een innovatieve laser scanner die de schadelijke stoffen op een snelle en accurate manier onderscheidt. Deze screening draagt bij aan een verhoogde voedselveiligheid en aan de reductie van voedselverspilling, zonder enige aantasting aan gezonde voedingswaren.

Meer dan tweehonderd genodigden uit industrie, universiteiten en onderzoekscentra vierden de tiende verjaardag van de Belgische Industrial Research & Development (BiR&D) in het Academiënpaleis in het bijzijn van Zijne Majesteit Koning Philippe, Minister Muyters and Minister Marcourt.
 
Elk jaar reikt Belgian Industrial Research & Development om twee prijzen uit te reiken aan promovendi die naast excellent wetenschappelijk onderzoek, ook multidisciplinair werken rond onderzoeksthema’s met potentieel voor industriële valorisatie. Koning Philippe toonde grote interesse in het onderzoek van de PhD’s.

Belgian Industrial Research & Development
Belgian Industrial Research & Development (BiR&D) telt als een vereniging 25 industriële internationale bedrijven met belangrijke R&D activiteiten in België: 3M, AB Inbev, AGC, Atlas Copco, Baxter, Bekaert, Cargill, Carmeuse, Coca-Cola, Deme, Engie, Etex, GSK, Janssen Pharma, Lhoist, Magotteaux, Nokia, Ocas, P&G, Puratos, Recticel, Solvay, Total, UCB, Umicore. 
Agoria, essenscia en GRD (Groupe Recherche et Développement) zijn geassocieerde leden.
 
Samen vertegenwoordigen onze leden 9.200 directe FTE’s in Belgische R&D. Dit cijfer houdt geen rekening met het effect van de samenwerkingen met universiteiten, onderzoekscentra en andere actoren. BiR&D heeft als missie om de aantrekkelijkheid en de effectiviteit van industriële R&D te stimuleren en verbeteren, waarbij innovatieve samenwerkingen als hefboom fungeren.
 
Meer informatie via www.birdbelgium.com
 
VUB B-PHOT
VUB B-PHOT is een toonaangevend expertisecentrum op het gebied van optica en fotonica in domeinen zoals optische vezelsensoren, nanophotonica, niet-lineaire optica, halfgeleider-micro-lasers, freeform optics en photonic lab-on-chip.
Met meer dan 20 jaar ervaring is B-PHOT internationaal erkend voor zijn fundamenteel en toegepast onderzoek en zijn industriële innovatie die de grenzen van lichttechnologie steeds verder duwt. Een multidisciplinair team van 50 hooggeschoolde onderzoekers en ingenieurs - geleid door prof. Dr. Ir. Hugo Thienpont - ontwikkelt innovatieve oplossingen die de toekomstige uitdagingen voor gezondheidszorg, voedselveiligheid, IoT, telecom, groene energie, luchtvaart, mobiliteit en industrie 4.0 kunnen beantwoorden.
 
Het unieke Photonics Innovation Center met clean room biedt een volledige hoogtechnologische value chain aan voor de ontwikkeling van materiaal tot ready-to-market prototypes. B-PHOT ondersteunt bedrijven en partners met innovatietrajecten in fotonica via het Europese programma Actphast om zo Europese bedrijven een uitstekende concurrentiepositie te bieden. 

 

Contacteer ons
Sicco Wittermans Woordvoerder, Persrelaties VUB
Sophie Messens Communication VUB B-PHOT, VUB B-PHOT
Sicco Wittermans Woordvoerder, Persrelaties VUB
Sophie Messens Communication VUB B-PHOT, VUB B-PHOT
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel