Lagereschoolkinderen voor één dag universiteitsstudent aan VUB

Lagereschoolkinderen voor één dag universiteitsstudent aan VUB

Bijna 150 Brusselse kinderen volgden op 21 maart unieke workshops op kindermaat op VUB-campus

Op donderdag 21 maart nodigde de Vrije Universiteit Brussel (VUB) kinderen uit het vijfde en zesde leerjaar uit om de dag als echte studenten door te brengen op de campus in Etterbeek. Dit was mogelijk dankzij VUB Kinderuniversiteit. De toegewijde onderzoekers brachten de leerlingen in contact met wetenschap en onderzoek in unieke workshops die perfect zijn afgestemd op de nieuwsgierigheid van kinderen. De universiteit koos er bewust voor om in klasverband te werken, met een speciale focus op Brusselse scholen.

“Een dag om nooit te vergeten!”, “Een wereld die opengaat”, “Een leuke en leerrijke dag waar kinderen ontdekken dat leren en studeren op verschillende manieren kan” zijn maar enkele reacties die de leerkrachten en klassen de voorbije jaren gaven over deze creatieve workshops aan de VUB Kinderuniversiteit.

De ‘studenten’ startten hun campusdag in de aula, waar ze samen werden klaargestoomd voor een dag vol workshops onder leiding van VUB-onderzoekers. Het programma bestond uit een gevarieerd aanbod, zowel uit de natuur- als menswetenschappen. Zo leerden kinderen over de wonderen en gevaren van vulkanen, bouwden ze kleine robotjes, leerden ze hoe hun ideale school eruit ziet, en nog zoveel meer! Na een pittige dag vol boeiende workshops studeerden de leerlingen af aan de kinderuniversiteit, en dat werd meteen gevierd met een diploma-uitreiking door Nadine Engels, de vice-rector onderwijs aan de VUB.

Wetenschap in het basisonderwijs is niet vanzelfsprekend, aangezien het merendeel van de leerkrachten niet gespecialiseerd is in specifieke vakgebieden. De VUB biedt daarom ondersteuning via VUB Kinderuniversiteit om leerkrachten lager onderwijs te stimuleren hun leerlingen enthousiast te maken voor wetenschap. Kinderen op jonge leeftijd motiveren voor een wetenschappelijke carrièrekeuze is geen overbodige luxe aangezien studiekeuzes al vroeg in het schooltraject worden gemaakt.

In de lente worden de workshops hervat, en is er de mogelijkheid voor klassen om zich in te schrijven voor individuele workshops. Hierbij komen de onderzoekers naar de Brussels scholen, of kunnen klassen ervoor kiezen om de universiteitscampussen in Jette of Etterbeek te bezoeken. VUB kinderuniversiteit voorziet ook kindvriendelijke lespakketten – gratis te downloaden op www.vubkinderuniversiteit.be. Met deze kant-en-klare lespakketten kunnen leerkrachten zelfstandig met wetenschap aan de slag in de klas.

VUB Kinderuniversiteit kadert in de bredere werking van Research – outreach and communication verbonden aan de VUB. Zij lanceerden eerder al projecten zoals de Brusselse Wetenschapsbox, wetenschapsfestival Brussel en Kinderuniversiteit on tour om kinderen enthousiast te maken voor wetenschap. Hiermee bereikt de Vrije Universiteit Brussel intussen duizenden jongeren.

© Fran Geys
© Fran Geys

 


Meer informatie over het programma en de workshops:

Fran Geys 

Vrije Universiteit Brussel – dienst Research 

Gebouw M, 1.01 

Pleinlaan 2, 1050 Elsene 

[email protected]

+32 491 07 10 14 

Sam Jaspers
Sam Jaspers Perscontact wetenschap & onderzoek

 

CO
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel