KVS en VUB zijn bij de tijd

Wetenschappers en artiesten worden op maandag 7 oktober MINDBLOWERS – The Time Is Now

De Vrije Universiteit Brussel (VUB) en de Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS) laten voor de derde keer op rij hun academische en culturele krachten op elkaar inwerken. Dit jaar buigen kunstenaars en wetenschappers zich in korte, verrassende en spitante interventies over het thema TIJD. Tijd is een fascinerend gegeven dat kunstenaars en wetenschappers al eeuwenlang in de ban houdt. Hoe de tijd verandert, of hoe alles terugkomt, wat de tijd ons leert, en hoe we dat in kunst of wetenschap kunnen vatten.

“We leven in een tijd, waar alles om tijd draait,” stellen VUB-rector Caroline Pauwels en artistiek leider Michael De Cock (KVS). “Tijd is iets wat ons in het dagelijkse leven veel bezighoudt. Tenminste het lineaire gegeven van tijd, de klok die ons leven beheerst en die we tegelijkertijd achternahollen en waardoor we vooruit geduwd worden. Maar dat is maar één aspect van tijd. Tijd kan ook stil staan, tijd kan vertragen, door tijd kan men reizen, tijd vervormt, tijd is relatief. Dat fenomeen kennen wetenschappers, denk maar aan de historicus die de perceptie van het verleden ziet veranderen met de tijd, de paleontoloog die met tijden werkt die ons begrip al snel te boven gaan, de fysicus die met quantumverschijnselen te maken heeft. Ook de kunst weet dat tijd iets is wat je als een tovenaar kan stilzetten en alles rondom ons kan doen vergeten.”

Mindblowing inzichten en performances mag je verwachten van archivaris Frank Scheelings, paleoklimatoloog Niels De Winter, Tenor Jeroen Van Herzeele en pianist Fabian Fiorini, regisseur en artistiek directeur Carme Portaceli, biotechnoloog Luc De Vuyst, architect Hala El Moussawi, archeoloog Mesut Alp, theatermakers Fien Leysen, Mesut Arslan, les Mybalés, curator Fredo De smet en de actieve studenten Jan Meeus en Lise Vermeersch

Mindblowers dus: een ontmoeting tussen wetenschappers en podiumlui. Performances én interventies op het kruispunt van kunst, cultuur en reflectie. Daarna kunnen aanwezigen hun hoofd weer leegmaken op een onvergetelijk en mindblowing feestje - mét silent disco door PILAR (KultuurKaffee) in onze café Brazza.

De avond wordt op smaak gebracht met mouthblowing proevertjes – gul aangeboden door meesters in het vak: Bakkerij Charli, Atelier Dierendonck, Umamido en Fromagerie Catherine.

De toegang is gratis maar inschrijven is vereist.

Je vindt alle informatie op de website van KVS.

Mindlbowers is een activiteit in het kader van 50 jaar VUB.

Inge Jooris Press Officer KVS