Kunstenaar Koen Vanmechelen laat samen met VUB en ULB jongeren hun eigen toekomst uitdenken

Kunstenaar Koen Vanmechelen laat samen met VUB en ULB jongeren hun eigen toekomst uitdenken

Op zoek naar een nieuw verhaal over vrijheid

Kunstenaar Koen Vanmechelen, Vrije Universiteit Brussel (VUB) en Université libre de Bruxelles (ULB) zijn op zoek naar 30 jongeren die samen op verkenning willen gaan naar de betekenis van vrijheid in het project ‘Het Ondenkbare Experiment – Chapter Vrijheid’. In drie kenniscontainers op Vanmechelens’ LABIOMISTA worden de jongeren uitgenodigd om na te denken over de toekomst, in de vrijheid van de kunst en in de ontmoeting met de ander. Nog tot 30 juni kunnen jongeren tussen 17 en 27 zich inschrijven voor het meerdaagse traject dat aanleiding zal geven tot een nieuw narratief over vrijheid.    

In het zopas gelanceerde kennisexperiment LaMouseion nodigt kunstenaar Koen Vanmechelen      jonge denkers uit om samen het Ondenkbare te proberen denken. Net als het legendarische Mouseion in het oude Griekenland, is ook dit een plek waar kunst en wetenschap samenkomen, in een zoektocht naar kennis en wijsheid. Samen met VUB en ULB wordt er in traject Het Ondenkbare Experiment – Chapter Vrijheid specifiek gewerkt rond vrijheid.

 

Chapter Vrijheid

In juli 2021 worden diverse jongeren telkens drie verschillende dagen ondergedompeld in LABIOMISTA; het evoluerende kunstwerk van Koen Vanmechelen waar kunst, natuur en wetenschap samenkomen. Om te komen nadenken en dromen over de betekenis van vrijheid. Hun ideeën worden in augustus voorgelegd aan een transdisciplinair team van kunstenaars en wetenschappers. 16 experten van uiteenlopende disciplines leren uit hun dromen en denken, en vullen aan met persoonlijke en diverse inzichten, reflecties en kennisbronnen. In september gaan de jongeren terug aan de slag met de input en reflecties van de kennismakers.

“Samen starten ze zo een nieuw narratief van vrijheid. Een verhaal waarin ze de lijnen kunnen uitzetten over het samenleven van morgen. Het eerste hoofdstuk van onze bibliotheek van de toekomst, een eerste poging om onze nieuwe spelregels te definiëren.” - Koen Vanmechelen

In het najaar komen de verschillende spelers samen op Campus Etterbeek – VUB om hun werk voor de stellen aan familie, vrienden en de academische en culturele gemeenschap in Brussel.    

“De overkoepelende idee die ons intergenerationeel, interdisciplinair, transdisciplinair, kunst en wetenschap kan binden, is vrijheid. Is er vrijheid, waar wordt die beperkt, hoe kunnen we daar voorbij, moeten we daar voorbij, wanneer moeten wij ons inhouden.“ - Caroline Pauwels, rector VUB.

Praktisch info

WIE ZOEKEN WE?
30 jongeren tussen 17 en 27 jaar

WANNEER?
Het traject bestaat uit drie momenten in Brussel en Genk.

De drie dagen in Genk verdeeld over vier periodes:
— 16 tot 18 juli 2021
— 20 tot 22 juli 2021
— 26 tot 28 juli 2021
— 30 juli tot 1 aug 2021
Vervolgtraject in september en oktober 2021

WAAR?
LABIOMISTA, Genk en Vrije Universiteit Brussel, Etterbeek

TAAL?
Engels, Nederlands of Frans

KOSTPRIJS?
Deelname aan het project is gratis

INSCHRIJVEN?
Motiveer voor 30 juni 2021 in een korte video (max. 1 min) of tekst
(max. 1 A4) waarom jij wil deelnemen aan Het Ondenkbare Experiment - Chapter Freedom. Bezorg je inzending via het online registratieformulier op lamouseion.be.

 

Koen Vanmechelen en Caroline Pauwels zijn beschikbaar voor interviews. Contact via persrelaties.

Meer info

Lynn Tytgat, VUB – weKONEKT, 0485-11 19 29, [email protected]

CO
Contacteer ons
Sicco Wittermans
Sicco Wittermans Woordvoerder en persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Sicco Wittermans
Sicco Wittermans Woordvoerder en persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel