Kankerpatiënten helpen hun kinderwens te vervullen: Onderzoek naar fertiliteitspreservatie

Kankerpatiënten helpen hun kinderwens te vervullen: Onderzoek naar fertiliteitspreservatie

Wereldkankerdag 4 februari

Professoren Michel De Vos en Ellen Anckaert behoren tot het Brussels IVF, het Centrum voor reproductieve Geneeskunde van het UZ Brussel en de VUB. Hun onderzoek binnen de VUB is gericht op het ontrafelen van de mechanismen van primordiale follikelactivering en de laatste stappen van eicelrijping, en de ontwikkeling van een efficiënt en veilig systeem van in vitro maturatie (IVM) van eicellen.

Kankerbehandelingen kunnen schadelijk zijn voor de kiemcellen. Hierdoor kan bij jonge kankerpatiënten de kans op een latere zwangerschap in gevaar komen. Om tegemoet te komen aan de wens van vele patiënten die na het beëindigen van de kankerbehandeling een kinderwens hebben, heeft “fertiliteitspreservatie” (FP) de laatste jaren aan belang gewonnen. Fertiliteitspreservatie staat voor een aantal technieken en interventies die meestal worden toegepast voor de start van de kankerbehandeling en die de kans op een kind na kanker kunnen verhogen. Deze technieken hebben er al toe geleid dat vele kankerpatiënten hun kinderwens hebben kunnen voltooien, maar de efficiëntie kan nog verbeterd worden.

In samenwerking met onderzoeksteams van UCL en ULB hebben BrusselsIVF, de vruchtbaarheidskliniek van het UZ Brussel, en het laboratorium voor Folliculaire Biologie van de VUB een specifieke expertise ontwikkeld om de exacte mechanismen van het verlies van vruchtbaarheid bij vrouwelijke kankerpatiënten op te helderen. Samen met collega’s uit UCL en ULB werd enkele jaren geleden een Consortium voor oncofertiliteitsonderzoek opgericht; dit consortium wordt sinds 2018 gefinancierd door een Excellence of Science (EOS)-subsidie van het FWO-FNRS.

De geavanceerde kennis van de ovariële biologie die dit onderzoek oplevert, zal eveneens worden toegepast op een bredere basis van onvruchtbare patiënten die baat zouden hebben bij betrouwbare verbeterde technologieën.

 

Professor Ellen Anckaert

Naast haar functie als hoofd van het laboratorium voor Folliculaire biologie van de VUB werkt Ellen Anckaert ook als afdelingshoofd in de dienst Klinische chemie en radio-immunologie van het UZ Brussel. Zij maakt ook deel uit van het ‘European Oocyte Biology Innovative Training Network’, gefinancierd door de Europese Commissie onder de Marie Sklodowska Curie acties. Dit netwerk wordt geleid door experten met een achtergrond in reproductieve biologie, infertiliteit en geassisteerde reproductie.

 

Professor Michel De Vos

Michel De Vos is klinisch professor aan de VUB en afdelingshoofd in BrusselsIVF, het vroegere Centrum voor Reproductieve Geneeskunde van UZ Brussel. Als klinisch onderzoeker ligt de focus van zijn werk op de kliniek, met name het aanbieden van fertiliteitspreservatie aan patiënten met kanker - “oncofertiliteit”. In deze context werkt hij samen met Prof Ellen Anckaert, die het laboratorium voor Folliculaire Biologie leidt.

Meer info

U kunt bij de persrelaties terecht voor de contactgegevens van Ellen Anckaert en Michel De Vos.

 

De VUB en kankeronderzoek 

VUB is een Urban Engaged University die zich sterk inzet voor de strijd tegen kanker door middel van  wetenschappelijk onderzoek. Wetenschappers uit verschillende disciplines – geneeskunde, bio-ingenieurswetenschappen, farmacie, kinesitherapie, psychologie -  werken daarbij interdisciplinair samen. Fundamenteel en klinisch wetenschappelijk onderzoek rond kanker gaan hand in hand. Daarom is ook het UZ Brussel, het universitair ziekenhuis van de VUB, een belangrijke partner in onderzoek, therapie en zorg. Meer awareness rond kanker is nodig ter preventie en genezing van kanker. Meer awareness rond wetenschappelijk kankeronderzoek komt de zoektocht naar kankerremedies en het welzijn van kankerpatiënten ten goede. VUB is daarom dankbaar voor een initiatief als Wereldkankerdag op 4 februari.

VUB Foundation, de fondsenwervende dienst van de VUB, helpt in de zoektocht naar financiële onderzoeksmiddelen. Met het VUB Yamina Krossa Fonds ondersteunt VUB Foundation  borstkankeronderzoek het onderzoek naar de ontwikkeling van een potentieel kankervaccin van professor Damya Laoui en haar team (VUB-VIB). Het VUB-UZB Paul De Knop Fonds is één van de andere initiatieven. Bij de prorector van de Vrije Universiteit Brussel werd vlak na zijn mandaat als rector melanoomkanker vastgesteld. Tijdens zijn behandeling in het UZ Brussel door Prof. Bart Neyns en zijn onderzoeksteam onderging Paul De Knop immunotherapie, een veelbelovende lichaamseigen celtherapie. Als dankbare patiënt richtte hij het VUB-UZB Paul De Knop Fonds op om meer mensen, sneller en betaalbaar uit hun penibele toestand te helpen.

Meer weten? Contacteer Isabelle Marneffe ([email protected]), directeur VUB Foundation.

www.vubfoundation.be

GF CO
Contacteer ons
Sicco Wittermans
Sicco Wittermans Woordvoerder en persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Sicco Wittermans
Sicco Wittermans Woordvoerder en persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel