Just Move wordt groter, groener en duurzamer

Just Move wordt groter, groener en duurzamer

Revalidatieproject van VUB en UZ Brussel voor kankerpatiënten breidt uit dankzij Basic-Fit

Levering toestellen - woensdag 2 februari – 13u30  - Zijp 14-16 - 1780 Wemmel

Professor Nele Adriaenssens, coördinator Oncologische Revalidatie aan het UZ Brussel en PI van de onderzoekslijn Kankerrevalidatie aan de Vrije Universiteit Brussel startte acht jaar geleden met een revalidatieproject voor mensen met of na kanker.  Het project, bekend onder de naam Just Move, groeide uit tot een succesvol ondersteunings- en nazorgprogramma van het UZ Brussel, waar jaarlijks 250  - onder coronamaatregelen 125 - patiënten terecht kunnen voor een 12 weken durende fysieke begeleiding na hun behandeling.

Op woensdag twee februari 2022 start het project met een belangrijke volgende fase: dankzij Basic-Fit kan Just Move betere en modernere toestellen inzetten en zo ook meer mensen begeleiden.

Adriaenssens: “We krijgen 13 cardiotoestellen en 9 krachttoestellen. We zullen dus vanaf woensdag over iets meer toestellen beschikken die vooral ook multifunctioneler inzetbaar zijn. De toestellen zijn vooral veel moderner en duurzamer. Ze worden heropgeladen door het gebruik zelf. Dat scheelt natuurlijk in de energiefactuur.”

Nieuwe toestellen dankzij samenwerking met Basic Fit

In het najaar 2019 besloot Just Move bvba te stoppen met hun zaak. De VUB-onderzoeksgroep Rehabilitation Research nam locatie en toestellen over. De onderzoeksgroep behield wel de naam, die ondertussen een zekere bekendheid genoot.

Adriaenssens: “Dankzij een succesvol benefiet konden we een budget hiervoor inzamelen en ons programma verderzetten. De volgende stap was om de verouderde toestellen te vervangen  We vonden in Basic-Fit een goede partner, die ons nu fitnesstoestellen bezorgt, die ook nog eens weinig tot geen elektriciteit verbruiken. Zo kunnen we de revalidatie en het onderzoek naar een nog hoger niveau tillen. We kunnen de toestellen bijvoorbeeld veel vrijer plaatsen omdat we nu niet meer afhankelijk zijn van waar de stopcontacten staan. Dit kan ons programma enkel ten goede komen.”   

Kevin Ayeni, Marketing manager Benelux van Basic Fit : “Wij bij Basic-Fit waren ontzettend gecharmeerd door het mooie ‘Just Move’ project dat we ook geen moment aarzelden om dit project te ondersteunen. Initiatieven die mensen samenbrengt door middel van sport om op die manier hun levenskwaliteit te verbeteren en te werken aan hun mentale en fysieke weerbaarheid, kunnen we alleen maar toejuichen.”

Revalidatie én toponderzoek

Het revalidatieproject Just Move is uniek in haar soort.

Adriaenssens: “Het concept bestaat uit revalidatie in groep en buiten het ziekenhuis. Revalidatie in groep omdat dit een belangrijk psychosociaal voordeel heeft door het lotgenotencontact, het uitwisselen van tips en tricks en onderlinge ondersteuning. We vonden het ook belangrijk dit niet in het ziekenhuis te doen, maar wel op een plaats weg van het leed, op een plaats waar ze in een groene omgeving een nieuw, positief hoofdstuk kunnen starten. We vonden toen de ideale plek bij Just Move in Wemmel.

Het programma werd snel een succes en maakte deel uit van een grote nationale multicentrische studie ‘Levenskwaliteitverbetering en re-integratie van adjuvant behandelde vrouwen met borstkanker door middel van fysieke training en levensstijlbegeleiding’, gefinancierd door het RIZIV.

Adriaenssens: “Ondertussen weten we namelijk dat fysieke activiteit niet alleen de kansen op herval van mensen met of na kanker kan verminderen, maar dat er ook een belangrijk preventief effect is op het ontstaan van minstens zeven kankers. We bestuderen verder ook hoe we de effectiviteit van en tolerantie voor kankerbehandelingen met fysieke activiteit mee kunnen verhogen en hoe we nevenwerkingen van kanker en kankerbehandelingen kunnen bestrijden.” 

Het programma van Just Move

Het programma bestaat uit oefentherapie met als doel de verzwakte spieren te versterken, de uithouding en conditie te verbeteren, de soepelheid te verhogen. Het programma speelt ook nog gerichter in op verdere nevenwerkingen van kanker onder meer door specifieke rugscholing, evenwichtstraining, de behandeling van lymfoedeemproblematiek, e.a..

De meeste patiënten komen twee keer per week gedurende twaalf weken en volgen een geïndividualiseerd programma. De begeleiding gebeurt door een sportkinesitherapeut na een uitgebreide intake in samenspraak met prof. Adriaenssens.

Adriaenssens: “De patiënten krijgen groen licht voor revalidatie van de behandelend arts, waarna wij ze onderwerpen aan een aantal fysieke testen. Na de twaalf weken testen we de patiënten opnieuw en proberen we ze gericht door te verwijzen naar een kinesitherapeut in de eerste lijn of het reguliere sportaanbod.” 

Regelmatig bewegen is voor de (gewezen) kankerpatiënt niet alleen goed voor het helingsproces; het biedt hem of haar ook een zekere mate van eigenwaarde en levensvreugde! En dat dit samen met lotgenoten geschiedt, geeft je bovendien een gevoel van samenhorigheid”, zegt prof. Paul De Knop, prorector VUB en kankerpatiënt.

Ambities voor de toekomst

Prof. Adriaenssens kijkt ook al weer verder:

Binnen de Brussels Health Campus zijn er recent samenwerkingsverbanden opgebouwd. We willen langetermijneffecten van kanker en kankerbehandelingen zoals vermoeidheid, lichamelijke klachten en gevolgen en neurocognitieve dysfunctie samen gaan aanpakken, ook weer buiten de ziekenhuiscontext, met een innovatief multidisciplinair programma op vlak van fysieke revalidatie, mentale en neurocognitieve remediering alsook voeding en fysieke integriteit en esthetiek.”

Informatie over Just Move vind je hier: https://www.uzbrussel.be/web/oncologisch-centrum/oncologische-revalidatie

Het onderzoek gerelateerd aan Just Move vind je hier: onderzoeksgroep REhabilitation REsearch https://rere.research.vub.be/

Contact

Nele Adriaenssens

[email protected]

0486 46 95 42

 

De VUB en kankeronderzoek 

VUB is een Urban Engaged University die zich sterk inzet voor de strijd tegen kanker door middel van  wetenschappelijk onderzoek. Wetenschappers uit verschillende disciplines – geneeskunde, bio-ingenieurswetenschappen, farmacie, kinesitherapie, psychologie -  werken daarbij interdisciplinair samen. Fundamenteel en klinisch wetenschappelijk onderzoek rond kanker gaan hand in hand. Daarom is ook het UZ Brussel, het universitair ziekenhuis van de VUB, een belangrijke partner in onderzoek, therapie en zorg. Meer awareness rond kanker is nodig ter preventie en genezing van kanker. Meer awareness rond wetenschappelijk kankeronderzoek komt de zoektocht naar kankerremedies en het welzijn van kankerpatiënten ten goede. VUB is daarom dankbaar voor een initiatief als Wereldkankerdag op 4 februari. 

VUB Foundation, de fondsenwervende dienst van de VUB, helpt in de zoektocht naar financiële onderzoeksmiddelen. Met het VUB Yamina Krossa Fonds ondersteunt VUB Foundation  borstkankeronderzoek het onderzoek naar de ontwikkeling van een potentieel kankervaccin van professor Damya Laoui en haar team (VUB-VIB). Het VUB-UZB Paul De Knop Fonds is één van de andere initiatieven. Bij de prorector van de Vrije Universiteit Brussel werd vlak na zijn mandaat als rector melanoomkanker vastgesteld. Tijdens zijn behandeling in het UZ Brussel door Prof. Bart Neyns en zijn onderzoeksteam onderging Paul De Knop immunotherapie, een veelbelovende lichaamseigen celtherapie. Als dankbare patiënt richtte hij het VUB-UZB Paul De Knop Fonds op om meer mensen, sneller en betaalbaar uit hun penibele toestand te helpen. 

Meer weten? Contacteer Isabelle Marneffe ([email protected]), directeur VUB Foundation. 

www.vubfoundation.be

LK
Contacteer ons
Lies Feron
Lies Feron Persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Lies Feron
Lies Feron Persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel