Jongeren en de Regionale Verkiezingen 2019

Jongeren en de Regionale Verkiezingen 2019

4 februari van 9 tot 13 uur

Onderzoekers van de UCLouvain, de ULB en de VUB voeren een grootschalig onderzoek uit naar “Jongeren en de Regionale Verkiezingen 2019”. Tussen 28 januari en 7 februari vinden ontmoetingen tussen scholen plaats te Brussel. Onder deze bijeenkomsten, zullen op maandag 4 februari ongeveer 150 leerlingen van verschillende onderwijsnetten (Nederlandstalig en Franstalig; gemeenschapsonderwijs en vrij onderwijs; ASO, TSO en BSO) elkaar ontmoeten en samen debatteren over het thema “milieu”. Voor hen staat een panel van politieke actoren: Magali Plovie (Ecolo), Cieltje Van Achter (N-VA), Hannelore Goeman (sp.a) en Stephanie Dhaenens (Inter-Environment Brussel). Afspraak tussen 9u en 13u, op de campus van de VUB - Pleinlaan 2, Elsene).

1.000 jongeren. Het onderzoek “Jongeren en de Regionale Verkiezingen 2019” maakt integraal deel uit van het project “Jeugd en Politiek”, dat erop gericht is om jongeren op het einde van de middelbare school geïnteresseerd te maken in politiek ter gelegenheid van de lokale verkiezingen van 2018 en van de regionale verkiezingen van 2019. Het project wordt gefinancierd door Innoviris, ondersteund door het Brussels Parlement, en gecoördineerd door drie onderzoeksgroepen van de UCLouvain, de ULB en de VUB. Het luik “Jongeren en de Regionale Verkiezingen 2019” betrekt een duizendtal jonge Brusselaars uit 20 verschillende scholen, zowel Nederlands- als Franstalige, uit alle onderwijsnetten en -richtingen.

 

2 fases. Het luik rond de regionale verkiezingen verloopt in twee grote fases.

 • Tijdens de eerste fase, die liep van november 2018 tot januari 2019, werden leerlingen geïnformeerd over het functioneren van de Brusselse democratische instellingen, en over een van de zes thema's die werden geselecteerd door de onderzoeksteams. Vervolgens analyseerden ze teksten waarin verschillende meningen en standpunten over deze thema's van verschillende actoren werden verdedigd. Ze deden dit in het bijzonder met behulp van het WebDeb-platform, dat het mogelijk maakt om de argumenten van een debat en de verschillende coalities van actoren te identificeren.
 • In een tweede fase zullen ze hun analyses en posities publiekelijk presenteren in verschillende vormen (opiniestukken, video's, radio-uitzendingen, posters, enz.). Sommigen zullen deelnemen aan een debat in het Brussels Parlement over de plaats van jongeren in de democratie. En allen zullen elkaar ontmoeten voor een slotevenement in de Ravenstein-galerij.

 

6 ontmoetingen. Bij de overgang tussen deze twee fasen worden ontmoetingen tussen scholen georganiseerd eind januari en begin februari. Dit biedt de leerlingen van verschillende scholen die aan hetzelfde thema hebben gewerkt, de mogelijkheid om hun analyses en standpunten uit te wisselen, en om een ​​panel van politieke actoren te interviewen. Bij deze bijeenkomsten komen 150 tot 200 studenten bijeen. Ze zullen in twee fasen worden gestructureerd. In de vroege ochtend organiseren we workshops die leerlingen van verschillende klassen samenbrengen. Daarin bespreken ze hun analyses en bereiden ze vragen voor voor de politieke actoren. In het tweede deel van de ochtend zullen deze vragen in het kader van een debat aan het panel van actoren worden gericht.

 

Ontmoetingen tussen klassen (telkens van 9 tot 13u)

 • 28 januari: huisvesting (UCLouvain - Rue Wafelaerts, 47, Saint-Gilles)
 • 29 januari: democratie (UCLouvain - Rue Wafelaerts, 47, Saint-Gilles)
 • 31 januari: ruimtelijke ordening (UCLouvain - Rue Wafelaerts, 47, Saint-Gilles)
 • 4 februari: milieu (VUB – Pleinlaan 2, Elsene)
 • 5 februari: economie (VUB – Pleinlaan 2, Elsene)
 • 7 februari: mobiliteit (VUB – Pleinlaan 2, Elsene)

 

Andere data:

 • 25 april: debat in het Brussels Parlement over de plaats van jongeren in de democratie
 • 8 mei: slotevenement in de Ravensteingallerij

 

Onderzoeksploeg

 • Bernard Delvaux, Robin Dumont en Martin Rouffiange, UCLouvain
 • Emilie van Haute en Robin Lebrun, ULB
 • Didier Caluwaerts en Kenneth Hemmerechts, VUB


Perscontacten

UCLouvain, Isabelle Decoster, isabelle.decoster@uclouvain.be, 010 47 88 70, 0486 42 62 20

ULB, Nathalie Gobbe, ngobbe@ulb.ac.be, 02 650 92 06, 0474 84 23 02

VUB, Sicco Wittermans, Sicco.Wittermans@vub.ac.be, 02 629 21 37, 0473 96 41 37

Over Press - Vrije Universiteit Brussel

De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel