Jef Van Bellingen: bewogen door maatschappelijke ontwikkelingen

EMERITAAT

Jef Van Bellingen doceerde decennialang politieke filosofie en rechtsfilosofie aan de Vrije Universiteit Brussel. Hij vormde generaties filosofen en juristen in inspirerende colleges. Zijn brede wetenschappelijke belangstelling reikt van de Duitse jurist Carl Schmitt, over wie hij promoveerde onder leiding van Maurice Weyembergh, tot de bekommernissen en kansen van de multiculturele samenleving.

De professor genoot zijn vorming aan de VUB onder impuls van verschillende inspirerende leermeesters die in onze contreien het filosofieonderricht en het denken hebben gemarkeerd, waaronder Leo Apostel, Leopold Flam, Hubert Dethier, Jacques Ruytinx en Maurice Weyembergh.

Ter gelegenheid van zijn emeritaat brengt VUBPRESS een huldeboek uit met bijdragen van collega’s uit binnen- en buitenland. Verschillende topics binnen de filosofie, de rechtsfilosofie en het recht en aanverwante wetenschappen komen aan bod in meer dan twintig bijdragen.

Het boek wordt hem aangeboden door de vakgroep Metajuridica op zijn emeritaatsviering op 14 december, waar Van Bellingen in debat gaat over multiculturalisme met René Foqué, emeritus-hoogleraar rechtsfilosofie en rechtstheorie aan de KU Leuven en de Universiteit van Rotterdam.

Sicco Wittermans Woordvoerder, Persdienst VUB

De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal geori├źnteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en ge├źngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.