Homo Roboticus wint jaarprijs wetenschapscommunicatie

Homo Roboticus wint jaarprijs wetenschapscommunicatie

Jaarlijkse uitreiking KVAB

Het wetenschappelijke project van de VUB rond robot en mens, Homo Robotics, is de Jaarprijs Wetenschapscommunicatie 2019 toegekend door de KVAB en Jong Academie . Meer dan 50 VUB-wetenschappers, waaronder Prof. Bram Vanderborght, Prof. Michel Maus, Prof. An Jacobs en Prof. Romain Meeussen, leverden academische bijdragen over de relatie tussen de mens, robotica en artificiële intelligentie op het prestigieuze gelijknamige event in de Brusselse Muntschouwburg. Daar werd ook het boek Homo Roboticus gepresenteerd. Bovendien was er samen met Knack een enquête en verschillende opiniestukken, filmpjes van de Universiteit van Vlaanderen, activiteiten voor jongeren en voorstellingen in Parijs en New York. 

“Robotica en AI veroorzaken verregaande veranderingen in onze samenleving. Deze disruptie creëert heel veel opportuniteiten, maar ook prangende uitdagingen. Om die van antwoord te dienen is het belangrijk dat we vanuit verschillende expertises en invalshoeken nadenken over robotica en AI, en actie ondernemen. We willen dat dit onderwerp hoog op ieders agenda staat, om te zorgen dat we deze technologische innovaties op een zo goed mogelijke manier kunnen inzetten ter ondersteuning van mens en samenleving. Dat we de resultaten van onze denktank bekend maakten in de Muntschouwburg, als bakermat van de Belgische revolutie, is niet zonder betekenis” zegt professor robotica en mede-auteur Bram Vanderborght.

Het event bestond uit wervelende dansvoorstellingen, boeiende presentaties, artistieke interventies en demonstraties. Volgens mede- organisator Lynn Tytgat: “Kunst en wetenschap ontstaan allebei vanuit creatief en kritisch denken. Allebei willen ze de wereld zoals die is begrijpen, de wereld zoals die kan zijn helpen maken. Kunstenaars en academici doorlopen een gelijkaardig proces, weliswaar vanuit radicaal verschillende referentiekaders. Juist daarom werkten de Munt en de VUB intensief samen om Homo Roboticus tot leven te brengen, een avond waar robots en mens het podium met elkaar deelden.”

De wetenschappers die zich rond het project Homo Robotics verzamelden zijn erg ingenomen met de prijs. An Jacobs: “De potentiële impact van AI en robotica op de samenleving is heel groot. Het is dus zeer belangrijk daar over te communiceren, zodat de mensen weten wat ze wel en niet kunnen verwachten. Zodat mensen zich ook mee in het debat durven mengen”. We zijn blij dat we daarin volgens de KVAB in geslaagd zijn.” Het boek Homo Roboticus is nog steeds te koop en is ook beschikbaar in het Engels.

 

Onderscheiding Wetenschapscommunicatie

De Koninklijke Vlaamse Academie van België en de Jonge Academie (externe link) reiken jaarlijks de “onderscheidingen wetenschapscommunicatie” uit aan wetenschappers met een uitzonderlijke verdienste in wetenschapscommunicatie. De Jaarprijzen worden uitgereikt aan onderzoekers die zich gedurende de voorbije twee jaar intensief hebben ingezet voor een concreet project rond wetenschapscommunicatie. De laureaten worden in het najaar feestelijk ingehuldigd in het Paleis der Academiën.

 

Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel