Homo Roboticus wint jaarprijs wetenschapscommunicatie

Homo Roboticus wint jaarprijs wetenschapscommunicatie

Jaarlijkse uitreiking KVAB

Het wetenschappelijke project van de VUB rond robot en mens, Homo Robotics, is de Jaarprijs Wetenschapscommunicatie 2019 toegekend door de KVAB en Jong Academie . Meer dan 50 VUB-wetenschappers, waaronder Prof. Bram Vanderborght, Prof. Michel Maus, Prof. An Jacobs en Prof. Romain Meeussen, leverden academische bijdragen over de relatie tussen de mens, robotica en artificiële intelligentie op het prestigieuze gelijknamige event in de Brusselse Muntschouwburg. Daar werd ook het boek Homo Roboticus gepresenteerd. Bovendien was er samen met Knack een enquête en verschillende opiniestukken, filmpjes van de Universiteit van Vlaanderen, activiteiten voor jongeren en voorstellingen in Parijs en New York. 

“Robotica en AI veroorzaken verregaande veranderingen in onze samenleving. Deze disruptie creëert heel veel opportuniteiten, maar ook prangende uitdagingen. Om die van antwoord te dienen is het belangrijk dat we vanuit verschillende expertises en invalshoeken nadenken over robotica en AI, en actie ondernemen. We willen dat dit onderwerp hoog op ieders agenda staat, om te zorgen dat we deze technologische innovaties op een zo goed mogelijke manier kunnen inzetten ter ondersteuning van mens en samenleving. Dat we de resultaten van onze denktank bekend maakten in de Muntschouwburg, als bakermat van de Belgische revolutie, is niet zonder betekenis” zegt professor robotica en mede-auteur Bram Vanderborght.

Het event bestond uit wervelende dansvoorstellingen, boeiende presentaties, artistieke interventies en demonstraties. Volgens mede- organisator Lynn Tytgat: “Kunst en wetenschap ontstaan allebei vanuit creatief en kritisch denken. Allebei willen ze de wereld zoals die is begrijpen, de wereld zoals die kan zijn helpen maken. Kunstenaars en academici doorlopen een gelijkaardig proces, weliswaar vanuit radicaal verschillende referentiekaders. Juist daarom werkten de Munt en de VUB intensief samen om Homo Roboticus tot leven te brengen, een avond waar robots en mens het podium met elkaar deelden.”

De wetenschappers die zich rond het project Homo Robotics verzamelden zijn erg ingenomen met de prijs. An Jacobs: “De potentiële impact van AI en robotica op de samenleving is heel groot. Het is dus zeer belangrijk daar over te communiceren, zodat de mensen weten wat ze wel en niet kunnen verwachten. Zodat mensen zich ook mee in het debat durven mengen”. We zijn blij dat we daarin volgens de KVAB in geslaagd zijn.” Het boek Homo Roboticus is nog steeds te koop en is ook beschikbaar in het Engels.

 

Onderscheiding Wetenschapscommunicatie

De Koninklijke Vlaamse Academie van België en de Jonge Academie (externe link) reiken jaarlijks de “onderscheidingen wetenschapscommunicatie” uit aan wetenschappers met een uitzonderlijke verdienste in wetenschapscommunicatie. De Jaarprijzen worden uitgereikt aan onderzoekers die zich gedurende de voorbije twee jaar intensief hebben ingezet voor een concreet project rond wetenschapscommunicatie. De laureaten worden in het najaar feestelijk ingehuldigd in het Paleis der Academiën.

 

Over Press - Vrije Universiteit Brussel

De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel