Internationale Vrouwendag: VUB Reel Borders geeft ‘onzichtbare’ huishoudhulpen een gezicht

Story image

 

VUB Reel Borders, een project gefinancierd door de European Research Council (ERC) wil een breder bewustzijn creëren over migrantenvrouwen die in EU-grensgebieden werken maar niet over de nodige papieren beschikken. Met de lancering van een nieuwe webdocumentaire en een online petitie, samen met de NGO Digmun en het Spaanse onderzoeksproject No estamos todas ('We zijn niet allemaal hier'), focust het project op de precaire situatie van duizenden Marokkaanse vrouwen die al tientallen jaren irregulier werken in de Spaanse enclaves Ceuta en Melilla, aan de grens met Marokko. Door de verscherping van de grensveiligheidsmaatregelen die na COVID-19 zijn opgelegd, kunnen ze niet naar Marokko reizen om hun familie te bezoeken of hun (verlopen) paspoort te vernieuwen.

Irene Gutiérrez, een filmmaakster uit Ceuta en PhD fellow van het VUB Reel Borders-project, gebruikte participatief filmmaken - waarbij een groep of gemeenschap betrokken wordt bij het creëren van hun eigen films - om 26 kortfilms te maken over de precaire situatie van 13 huishoudhulpen zonder papieren die in de Spaanse enclave Ceuta, aan de grens met Marokko, wonen. Al die kortfilms zijn gebundeld in de webdocumentaire 'ABCeuta: het Alfabet van de Grens', die deze week officieel gelanceerd werd.

"Voor Reel Borders begint zichtbaarheid met erkennen wat er gebeurt aan de grenzen van de EU vanuit het perspectief van de bewoners", zegt VUB-professor Kevin Smets, hoofdonderzoeker van Reel Borders. “We willen de stemmen versterken van de vrouwen die op zoek zijn naar actie en antwoorden.”

Volgens de Europese Commissie zijn er ongeveer 10 miljoen huishoudhulpen in Europa. Ten minste 3,5 miljoen werken irregulier en worden daarom niet erkend, gewaardeerd of geprofessionaliseerd en hebben geen fundamentele arbeidsrechten. 90 procent is vrouw en een aanzienlijk deel is migrant zonder papieren. De situatie van die huishoudhulpen is erg precair. Ze werken geïsoleerd, in privéhuishoudens, ver weg van hun thuisland en vaak op plaatsen die niet worden beschouwd als 'werkplekken', waardoor inspectie onmogelijk is en gezondheids- en veiligheidsvoorschriften er onbestaande zijn. Tot slot worden de vrouwen ook vaak het slachtoffer van racistisch, seksistisch en seksueel geweld, waaronder mensenhandel voor seksuele uitbuiting en uitsluiting van toegang tot sociale en openbare diensten, zoals gezondheidszorg.

Petitie

Om de precaire situatie van huishoudhulpen zonder papieren in Ceuta en Melilla te helpen regulariseren, hebben VUB Reel Borders, de NGO Digmun (Vereniging voor de Waardigheid van Vrouwen en Kinderen) en het Spaanse onderzoeksproject 'No estamos todas' nu ook een online petitie gelanceerd.

Bekijk 'ABCeuta: het Alfabet van de Grens': https://abceuta.film/

Teken de petitie: https://www.change.org/regularisationdomesticas

Contact

- Prof. Kevin Smets: +32 473 34 41 05 [email protected]

- Irene Gutiérrez: +34 679 98 37 95 [email protected]

- Reel Borders: https://reelborders.eu/

 

ES
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel