Internationaal vermaarde hoogleraar gender en etniciteit Gloria Wekker over Witte Onschuld

Internationaal vermaarde hoogleraar gender en etniciteit Gloria Wekker over Witte Onschuld

Lezing & gesprek over wit privilege, ontkenning van racisme en feminisme

De Vrije Universiteit Brussel haalt de internationaal vermaarde hoogleraar Gender en Etniciteit Gloria Wekker naar België. Zij geeft een lezing over de sterke paradox die in Nederland, België en andere landen met een koloniaal verleden bestaat: de passie en agressie die ras bij de witte bevolking oproept, terwijl het bestaan van ras en racisme wordt ontkend. We willen u als pers van harte uitnodigen voor dit event.

Wanneer: woensdag, 7 maart, 2018 - 20:30

Waar: Kaaitheater, Sainctelettesquare 20, 1000 Brussel

Gloria Wekker won de Joke Smitprijs 2017 voor haar boek Witte Onschuld. Paradoxen van kolonialisme en ras. De Joke Smit-prijs wordt uitgereikt door de Nederlandse regering aan een persoon, groep of instantie die de positie van vrouwen in Nederland verbeterd.

Witte Onschuld kreeg veel aandacht omdat het een pijnlijk thema behandelt: het koloniaal verleden. Begrippen als 'witte onschuld', 'cultureel archief' en het belang van intersectioneel feminisme legt zij uit aan de hand van sprekende actuele voorbeelden. Vierhonderd jaar kolonialisme laat sporen na in hoe je naar jezelf en anderen kijkt. Vanuit haar eigen ervaringen en op basis van historische en antropologische analyses van de Nederlandse - en bij uitbreiding de witte, westerse – maatschappij legt zij op zeer analytische en toegankelijke manier racisme en discriminatie in onze samenleving bloot. Volgens haar heerst hier nog altijd een sterk geloof in een vorm van wit superioriteitsgevoel

 

Karen Celis

Na afloop gaat VUB-politiologe Karen Celis in gesprek met Gloria Wekker. Celis is academica met internationale expertise in gender en diversiteit en is codirecteur van RHEA, het expertisecentrum Gender, Diversiteit en Intersectionaliteit aan de VUB. Ze tekent het gelijkheidsbeleid van de VUB mee uit.

Contacteer ons
Sicco Wittermans Woordvoerder, Persrelaties VUB
Sicco Wittermans Woordvoerder, Persrelaties VUB
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal geori├źnteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en ge├źngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel