Nieuwe VUB-website toont ieders persoonlijke klimaattoekomst

Nieuwe VUB-website toont ieders persoonlijke klimaattoekomst

Internationaal team van klimaatwetenschappers lanceert #MyClimateFuture

 

 

Huidige generaties worden ernstig bedreigd door de klimaatverandering. Dat blijkt uit internationaal onderzoek, onder leiding van VUB-klimaatwetenschapper prof. Wim Thiery, dat enkele weken geleden in Science bekend werd gemaakt. Dezelfde groep wetenschappers heeft nu een eenvoudige tool ontwikkeld waarmee elke burger op deze planeet kan nagaan hoeveel meer klimaatextremen hij/zij tijdens zijn/haar leven zal meemaken, in vergelijking met een wereld zonder klimaatverandering. De resultaten zijn gebaseerd op solide wetenschap.

Wim Thiery: "Ons doel is tweeledig. Ten eerste willen we mensen, jong en oud, op een eenvoudige manier laten zien wat de klimaatverandering voor hen persoonlijk kan betekenen. Op onze website https://myclimatefuture.info/ kan iedereen leeftijd, regio en een mogelijk opwarmingsscenario selecteren. Hierbij is het belangrijk om weten dat we ernaar streven om deze informatie te geven op basis van de best beschikbare wetenschappelijke gegevens en analyses.

Ten tweede willen we mensen de mogelijkheid bieden om de resultaten te delen op sociale media. Op die manier willen we het bewustzijn over de klimaatverandering vergroten bij een breed publiek en bij de beleidsmakers die eind deze week samenkomen op de COP26 in Glasgow. Ik nodig jullie dus allemaal uit om de test te doen en uw persoonlijke #MyClimateFuture resultaat op Twitter, Facebook of een andere sociale media te posten."

De wetenschap achter de tool

Een team van klimaatonderzoekers onder leiding van de onderzoeksgroep BCLIMATE van de Vrije Universiteit Brussel heeft vijf verschillende soorten data gecombineerd om deze interactieve tool te maken:

  • recent gegenereerde simulaties op wereldschaal van klimaateffecten in zes categorieën van extreme gebeurtenissen;
  • scenario's voor de wereldgemiddelde temperatuur, opgesteld ter ondersteuning van het speciale rapport van de Intergouvernementele Werkgroep inzake Klimaatverandering (IPCC) over de opwarming van de aarde met 1,5°C;
  • gegevens over de levensverwachting uit de World Population Prospects van de Verenigde Naties;
  • bevolkingsreconstructies en -projecties;
  • gegevens op nationaal niveau over de omvang van cohorten, verstrekt door de Human Capital Data Explorer van het Wittgenstein Centre.

De onderzoekers berekenden de blootstelling van een gemiddeld persoon aan klimaatextremen gedurende zijn/haar hele leven in 178 landen, 11 regio's en de hele wereld, en vergeleken vervolgens verschillende leeftijdsgroepen om conservatieve schattingen te berekenen van de blootstelling aan extreme gebeurtenissen gedurende het hele leven als gevolg van door de mens veroorzaakte klimaatverandering. De gedetailleerde methoden en resultaten van deze analyse zijn opgenomen in de Science publicatie.

Contact

Wim Thiery

wim.thiery@vub.be

+32 485 70 80 18

@WimThiery

 

Bijkomende informatie

Link naar nieuwe website: www.myclimatefuture.info

Link naar wetenschappelijk artikel: www.science.org/doi/10.1126/science.abi7339  

Link naar Save The Children rapport: https://resourcecentre.savethechildren.net/library/born-climate-crisis-why-we-must-act-now-secure-childrens-rights

Link naar VUB persbericht over Science paper: https://press.vub.ac.be/the-kids-arent-alright#  

 

De studie werd uitgevoerd door onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel (VUB), ETH Zurich, Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK), Imperial College London, International Institute for Applied Systems Analysis (IIASA), Climate Analytics, Humboldt University, Massachusetts Institute of Technology (MIT), Deutscher Wetterdienst (DWD), MeteoSwiss, East China Normal University, Zhejiang University, Institut Pierre Simon Laplace (IPSL), The Cyprus Institute, University of Liège, Foundation for Research and Technology Hellas, University of Nottingham, National Institute for Environmental Studies Japan, Goethe University Frankfurt, Senckenberg Biodiversity and Climate Research Centre (SBiK-F), Universidad Pablo de Olavide, NASA Goddard Institute for Space Studies, Columbia University, Technical University of Crete, China Agricultural University, University of Vienna, Zhejiang University en Helmholtz-Zentrum Hereon.

Lees meer

WE
Contacteer ons
Lies Feron
Lies Feron Persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Lies Feron
Lies Feron Persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel