Innovatieve app waarschuwt voor wateroverlast

Innovatieve app waarschuwt voor wateroverlast

VUB-Project FloodCitiSense zorgt voor doorbraak in waterproblematiek

Maartse buien en aprilse grillen luiden het seizoen in van zomers met intense stortbuien, die leiden tot lokale waterlast. Lokale wateroverlast precies inschatten is moeilijk. Het FloodCitiSense project, een internationaal participatief  onderzoeksproject onder leiding van VUB-professor hydrologie Boud Verbeiren, wil dit verhelpen door een waarschuwingsdienst voor wateroverlast te ontwikkelen. De innovatieve app laat toe om regenval en wateroverlast te melden.

Verbeiren: “De onderzoeksfase van de app is afgelopen en in Brussel willen we nu graag evolueren naar een operationele fase. Daarvoor hebben we nood aan een zo groot mogelijk aantal gebruikers die hun observaties delen via de App. Zo kunnen we zoveel mogelijk gebieden systematisch in kaart brengen Ook het melden van hevige regen zonder wateroverlast is heel relevant, omdat dit toelaat om onze voorspellingen te verbeteren. Met de voorspellingen kunnen we bijdragen aan een betere aanpak en preventie van wateroverlast.

Bij hevige regenval worden Brussel en andere steden en gemeenten geregeld getroffen door wateroverlast. Tijdens de herfst en winter, is dit overvloedige regen die langzaam over de stad trekt en in combinatie met het vallen van de bladeren ervoor zorgt dat er blokkades ontstaan aan de rioleringsinlaten. Tijdens de zomer zijn het vooral intense regenstormen, met heel veel regen op korte tijd.

Het participatief onderzoeksproject FloodCitiSense mobiliseerde afgelopen 3 jaar burgers en betrok hen actief bij de ontwikkeling van relevante en innovatieve hulpmiddelen om wateroverlast in steden te gaan voorspellen. Onder andere met een mobiele app die toelaat om wateroverlast op een makkelijke en consistente manier te rapporteren. De “FloodCitiSense”-app gebruikt zowel wetenschappelijke data als informatie van burgers over regenval en mogelijke wateroverlast.  Gebruikers kunnen in de app de regenval in hun omgeving aangeven aan de hand van gebruiksvriendelijke iconen die elk staan voor een verschillende intensiteit van regenval, gaande van wateroverlast in parken of straten tot verstoppingen van riolen of privédomein. Meer informatie over het project vinden geïnteresseerden op de website, waar de onderzoeksactiviteiten en resultaten in een grafische samenvatting kunnen worden geraadpleegd.

Noot voor de pers:

Webinar rond werking app + lancering burgerobservatiecampagne zomer 2021

Naar aanleiding van Wereldwaterdag en de Brusselse Waterdagen 2021 nodigt het FloodCitiSense-team geïnteresseerde burgers uit voor een webinar op donderdag 25 maart 2021 van 19u30 tot 20u30. Tijdens de webinar wordt de werking van de app toegelicht en vragen hieromtrent beantwoord en wordt ook de burgerobservatie-campagne die deze zomer plaatsvindt gelanceerd.

Deelnemen aan de webinar rond de werking van de FloodCitiSense-app kan via deze link of via de website van de Brusselse Waterdagen.

De FloodCitiSense app

De app downloaden kan via de AppStore of Playstore, maar er bestaat ook een webversie. In dit filmpje wordt alvast uitgelegd hoe je als burger wateroverlast kan rapporteren. 

Over het FloodCitiSense-project

Het FloodCitiSense-project, onder leiding van de vakgroep Hydrologie en Waterbouwkunde van de Vrije Universiteit Brussel, werd gefinancierd door Innoviris in het kader van het ‘Smart Urban Future’-programma van JPI Urban Europe. Het project werkte samen met andere Brusselse partners (Departement SMIT-iMinds van de VUB en EGEB), alsook een reeks internationale partners (TU Delft, Imperial College London, IIASA, Disdrometrics/BlueChain en LGiU).

Contact:

Boud Verbeiren

[email protected],

0490 52 25 52

IR
Contacteer ons
Lies Feron
Lies Feron Persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Lies Feron
Lies Feron Persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel