In woonzorgcentra is praten over zorgwensen bewoners nu belangrijker dan ooit

In woonzorgcentra is praten over zorgwensen bewoners nu belangrijker dan ooit

VUB-onderzoekster wint McKinsey prijs met implementatietraject vroegtijdige zorgplanning

Met haar doctoraat over vroegtijdige zorgplanning in woonzorgcentra, is Joni Gilissen (VUB/KUL) de Vlaamse winnaar van de wetenschappelijke prijs van McKinsey & Company 2020. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt door het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO). Het bekroont een origineel doctoraatsonderzoek met sociale relevantie of concrete implementatie. De winnende onderzoekster ontwikkelde een implementatietraject om tijdig een persoonlijk plan te maken voor de individuele, toekomstige verzorging van de bewoners.

Er was heel wat ophef tijdens de eerste corona golf, over het al dan niet opnemen van bewoners in het ziekenhuis. “Maar waar we vooral de nadruk op moeten leggen”, zegt Dr Gilissen, “is in welke mate de bewoner dat zelf nog wenst”. Haar doctoraat focust op vroegtijdige zorgplanning in woonzorgcentra. “Vroegtijdige zorgplanning gaat over jezelf, je familie en zorgpersoneel voorbereiden door voorafgaand goed te praten over wie je bent en wat je voorkeuren zijn over zorg; het al dan niet nog opnemen in het ziekenhuis, of je nog aan een beademingsapparaat wilt, enzovoort. Het maakt plannen van de zorg gemakkelijker, zeker in het geval van een crisissituatie, zoals we die de afgelopen maanden kenden”.

Samen met verschillende stakeholders (beleidsmakers, zorgpersoneel, directie van woonzorgcentra) ontwikkelde Gilissen een implementatietraject voor woonzorgcentra, waarbij personeel getraind en ondersteund werd bij het uitvoeren van vroegtijdige zorgplanning. In veertien grote WZC werd het programma in een gerandomiseerde studie getest. Haar doctoraatsproject vond steun bij Zorgnet-Icuro, DeMens.nu, Federatie Palliatieve Zorg en het Expertisecentrum voor Dementie.

Het kan niet gemakkelijk zijn voor personeel om zo’n gesprekken aan te knopen. Zeker te midden van een corona crisis waar maatregelen gericht op preventie in eerste instantie veel belangrijker lijken. Toch wijst Gilissen op de grote wetenschappelijke evidentie die aanmoedigt om het wel te doen. “Het vereist heel wat skills en kennis om een gesprek met familie en bewoners te hebben over hun toekomstige zorg, inclusief levenseindezorg. Maar het vereist bovenal tijd en de juiste ondersteuning.”

Laat de tweede COVID-19 golf, daarom ook een tweede kans zijn, stelt Gilissen. “Als je weet dat de gemiddelde verblijfsduur in een woonzorgcentrum, reeds voor de crisis, rond de 1,5 à 2 jaar ligt, en een groot deel van de bewoners dementie heeft, dan zou het bespreken van zorgwensen van bewoners, een dagdagelijkse realiteit moeten zijn. Maar dat vereist op zijn minst toch wat ondersteuning vanuit het beleid”.

 

Voor meer informatie, contacteer:

Joni Gilissen:

joni.gilissen@vub.be
0476 46 56 89

 

Communicatiedienst FWO:

communicatie@fwo.be

Liesbeth Delvax: 04 77 38 56 99

Kim Barbé: 04 72 69 98 06

 

 

 

GF
Contacteer ons
Sicco Wittermans
Sicco Wittermans Woordvoerder en persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Sicco Wittermans
Sicco Wittermans Woordvoerder en persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel