VUB maakt alternatieve energie met windturbines op iconisch rectoraatsgebouw

Stunt met windturbines in kader van Smart City-onderzoek door prestigieuze FabLab van de VUB

Donderdag 24 mei 2018 — Drie windturbines staan gedurende een week op het dak van het beschermde VUB-rectoraatsgebouw. Vandaag stelt vicerector Innovatie en Valorisatiebeleid Hugo Thienpont dit win-windturbineproject voor aan publiek en pers. Met het ‘win-windturbineproject’ tonen studenten uit de tweede bachelor Industriële ingenieurswetenschappen de hoge standaard van de projecten die ze uitwerken in het FabLab van de VUB, een van de grootste van België. Het project draagt bij tot het onderzoek om van Brussel een smart city te maken.

Dat er windturbines op het dak van het rectoraatsgebouw staan, is uitzonderlijk. Het door Renaat Braem ontworpen modernistische gebouw is geklasseerd als beschermd gebouw en een onvervalst landmark van de VUB-campus en de stad Brussel. Daarom prijken de windturbines slechts een week op het dak.

Het win-windturbineproject is het project van de tweedejaars Industrieel Ingenieur van de VUB. In oktober 2017 kregen ze de opdracht om de turbines te bouwen. In april 2018 gebeurde de finale check van hun ontwerpen. Daarvan werden er enkele gekozen om vanaf vandaag een week lang op het dak te staan van het rectoraatsgebouw. Het project illustreert de unieke hands-on mentaliteit van de VUB-opleiding Industriële wetenschappen.

Groot LED-scherm
Een groot LED-scherm nabij het gebouw moet de aandacht trekken van de duizenden mensen die dagelijks voorbij het gebouw komen.  Het scherm geeft updates weer van het rendement van elke windturbine. Ook filmpjes van het werk van de studenten aan de turbines in het Fablab worden vertoond, net als beelden van het FabLab zelf.

Met het project wil de VUB Foundation fondsen werven voor het FabLab. Dat verhuist volgend jaar naar Usquare.brussels, de nieuwe universitaire stadswijk van de VUB en de ULB op de plaats van de voormalige rijkswachtkazerne langs de Kroonlaan. Met de fondsen kan nieuwe apparatuur aangekocht worden, zodat de komende generaties studenten kunnen blijven werken aan de innovaties van morgen.

Al gehoord van het win-windturbineproject?

Fotograaf: Saskia Vanderstichele
Het FabLab van de VUB en zijn coördinator Lieven Standaert. Foto: Saskia Vanderstichele
Studenten Industrieel ingenieur aan het werk in het FabLab
Mats Walschaers Fundraising Officer VUB Foundation at Vrije Universiteit Brussel