Human(art)istic Festival brengt 3 internationale topsprekers naar Brussel

Human(art)istic Festival op 19, 20 en 21 maart

Nobelprijswinnaar Ahmed Galai zet zich in voor de Tunesische democratie als mensenrechtenactivist.  Gelauwerde choreograaf Salia Sanou maakt vluchtelingen weerbaar via dansprojecten in Burkina Faso en Brussel. Antropologe en filosofe Femke Kaulingfreks specialiseert zich in straatpolitiek en burgeractivisme in Parijs, Rotterdam en Brussel. Deze drie stemmen - die elk op hun eigen manier radicaal kiezen voor verbinding, meer menselijkheid en een nieuw perspectief - zijn de keynote sprekers tijdens Human(art)istic Festival 2019.

Ahmed Galai houdt Europa een spiegel voor

Op het forum op donderdag 21 maart verdiept Galai zijn betoog voor betere relaties tussen de landen rond de Middellandse Zee en een meer humaan beleid vanwege de EU tegenover oorlogsvluchtelingen.

Mensenrechtenactivist Ahmed Galai speelt een prominente rol in De Tunesische Liga voor de Mensenrechten, één van de vier organisaties van het Kwartet voor de Nationale Dialoog. Dat kreeg in 2015 de Nobelprijs voor de vrede voor zijn beslissende bijdrage in de opbouw van een pluralistische democratie in Tunesië, in de nasleep van de Jasmijnrevolutie van 2011.

Salia Sanou laat vluchtelingen eenmalig dansen in Brussel

Voor zijn recente project ‘Hors Limites’ begeleidde Sanou in Burkina Faso een dansworkshop voor 16 Malinese vluchtelingen. In Brussel doet hij deze workshop eenmalig over voor Human(art)istic Festival met vluchtelingen en nieuwkomers in onze hoofdstad. De resultaten van beide luiken zijn op donderdag 21 maart te zien in de Beursschouwburg. Enkele participanten die de voorbije weken nog deelnamen aan de repetities maakten ondertussen een gevaarlijke maar geslaagde oversteek naar Engeland.

De gelauwerde choreograaf en pionier van de Afrikaanse hedendaagse dans Salia Sanou (vorig jaar nog te gast in deSingel) heeft een onwrikbaar geloof in de kracht van dans om mensen in uitzichtloze situaties hoop te brengen.

Femke Kaulingfreks onderzoekt hoe jongeren aan politiek doen vanuit de onderbuik van de samenleving

Antropologe en filosofe Femke Kaulingfreks trok tien jaar geleden naar de banlieues van Parijs om te onderzoeken hoe jongeren denken over 'de politiek'. Ze kwam tot de conclusie dat heel wat jongeren zich niet vertegenwoordigd voelen door het politieke establishment en via alternatieve wegen uiting geven aan hun politieke wensen en kritiek. Zij doen aan straatpolitiek, zo noemt ze het.

In die context heeft Kaulingfreks een bijzondere interesse in de hiphop. Dus gaat ze tijdens het forum op woensdag 20 maart in dialoog met de Brusselse hiphopcollectieven Souterrain Prod en La Belle Hip Hop, en plaatst zo haar internationale bevindingen in de rauwe Brusselse context van vandaag.

Over Human(art)istic Festival

Human(art)istic Festival is een interdisciplinair en multimediaal festival, dat een bijdrage wil leveren aan een meer humane samenleving. In deze editie loopt ‘de zorg voor het kwetsbare’ als een rode draad doorheen het hele programma.
Human(art)istic Festival is een initiatief van huisvandeMens Brussel i.s.m. de Vrije Universiteit Brussel, met de steun van Africalia en de Stad Brussel.

Het volledige programma: www.humanartistic.org/nl/humanartistic-festival-2019

Contacteer ons
Maarten Denys Perscontact Human(art)istic Festival, Voor interviews, praktische afspraken en accreditaties
Maarten Denys Perscontact Human(art)istic Festival, Voor interviews, praktische afspraken en accreditaties
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel