Hommage aan moslimfeministe Fatima Mernissi

Hommage aan moslimfeministe Fatima Mernissi

3 Vlaams-Marokkaanse auteurs en (slam)dichters

Op donderdag 29 november brengen Aya Sabi, Anissa Boujdaini en Yousra Benfquih in kunstencentrum BOZAR op hun eigen, creatieve wijze een ode aan de vooraanstaande Marokkaanse sociologe en schrijfster Fatima Mernissi. Host van de avond is journaliste Yasmina El Messaoudi. Fatoum zorgt voor de muzikale intermezzo’s. Het start om 20u00 in Studio.

Op 30 november 2015 overleed Fatima Mernissi. Fatima Mernissi was van groot belang in de ontwikkeling van het feminisme in de moslimwereld. Haar oeuvre verkent de relatie tussen macht, gender en islam en slaat bruggen tussen het Westen en de Arabische wereld.

‘Ze is geen uitzondering op de regel. Je bent of vertelster of heldin of allebei. Elke vrouw draagt een moeder, een moedertaal, de magie, rechtuit of manipulatief – het maakt niet uit – ze leert de macht te hebben over mannen die enkel de wapens en de wetten bezitten. Ze leert overleven. Ze weet dat ze haar plek niet krijgt, omdat ze gevreesd en bewonderd wordt, niet omdat ze geen plek verdient.’ – Aya Sabi

De Fatima Mernissi boekenkaravaan maakt deel uit van de Fatima Mernissi Leerstoel. Het project vindt haar inspiratie in de burgerkaravaan (caravane civique) die Fatima Mernissi oprichtte om kansarme burgers te versterken in hun ontwikkeling en burgerschap. 

De Fatima Mernissi boekenkaravaan wil door middel van literatuur Brusselse jongeren kennis laten maken met een artistieke en maatschappelijk relevante discipline en hen inspireren door hen in dialoog te laten gaan met verschillende auteurs en (slam)dichters, in het bijzonder Vlaams-Marokkaanse auteurs.

 

PROGRAMMA

20:00 : Verwelkoming door Iman Lechkar, leerstoelhouder van de Fatima Mernissi Leerstoel

20:15 : Yousra Benfquih

20:30 : Muzikaal intermezzo door Fatoum

20:45 : Aya Sabi

21:00 : Muzikaal intermezzo door Fatoum

21:15 : Anissa Boujdaini

21:30 : Receptie

 

Yousra Benfquih is columniste, slamdichter (winnares van Naft voor Woord 2017) en mensenrechtenjuriste. Ze werkt momenteel aan de Universiteit Antwerpen aan een doctoraat over diversiteit in het onderwijs.

Anissa Boujdaini is één van de eerste slamdichters die op de auteurslijst van het Vlaams Fonds voor de Letteren opgenomen werd. Naast zelf op het podium te staan, begeleidt Anissa jonge artiesten, geeft ze lezingen en schrijft ze maandelijks een column voor kunst -en cultuurmagazine rekto:verso.

Aya Sabi is columniste. Haar debuut 'Verkruimeld Land' verscheen in 2017. Sabi schrijft over recht en onrecht, leven en dood, kunst en cultuur, ver en dichtbij, oorlog en vrede.

Fatoum, geboren in het Rifgebergte in het noorden van Marokko, componeert muziek in haar moedertaal, het Amazigh. Tussen ballingschap en vrijheid, Brussel en de Middellandse Zee, bezingt Fatoum de aarde, de wind en de vrouw...

PRAKTISCHE INFO

 

Contacteer ons
Sicco Wittermans Persrelaties, Vrije Universiteit Brussel
Sicco Wittermans Persrelaties, Vrije Universiteit Brussel
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel