Hoe bevoorrading Belgische energiesysteem garanderen met elektrofuels

Hoe bevoorrading Belgische energiesysteem garanderen met elektrofuels

VUB onderzoekt kosten, productie en verbruik van duurzame elektrobrandstoffen

In het kader van het energietransitiefonds heeft de federale ministerraad begin september het project BEST goedgekeurd. BEST verzamelt experten van vijf universiteiten (UCLouvain, UGent, UMons, ULB en VUB) en heeft tot doel door middel van hernieuwbare elektrobrandstoffen (electrofuels) de bevoorradingszekerheid van het Belgische energiesysteem te garanderen.

 

Elektrobrandstoffen zijn synthetische brandstoffen die op basis van hernieuwbare energie geproduceerd worden. Men kan zon- of windenergie gebruiken om via elektrolyse waterstof te produceren. Waterstof kan men dan combineren met andere elementen of molecules en zo krijgt men andere brandstoffen zoals methaan, ethanol, methanol, ammoniak…

Elektrobrandstoffen vormen een efficiënte manier om zon- en windenergie op lange termijn op te slaan. Batterijen kunnen zon- en windenergie hoogstens een paar dagen opslaan. Elektrobrandstoffen kan men wel langer opslaan en inzetten om elektriciteit of warmte te produceren (in ketels of gasturbines). Mits aanpassing van motoren kunnen ze ook in het transportwezen ingezet worden. Aangezien elektrobrandstoffen op basis van hernieuwbare energie geproduceerd worden, zijn het “groene” brandstoffen.

 

De vraag is nu: welke van die elektrobrandstoffen zijn het meest voordelig? 

Professoren Francesco Contino en Julien Blondeau van de VUB-ULB onderzoekgroep BURN (Combustion and Robust Optimisation - www.burn-research.be) zullen met het BEST project de productie en het mogelijke verbruik van die brandstoffen onderzoeken naar kost en efficiëntie evenals hun potentiële bijdrage tot het Belgische energiesysteem bepalen.  

Met een totale begroting van 4 miljoen Euro, is BEST is één van de twee grootste projecten die in kader van het energietransitiefonds goedgekeurd werd.  

 

 

 

Contact:

Julien Blondeau

[email protected]

0473 695 895

 

Francesco Contino

[email protected]

0499 23 09 88

 

Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel