Hoe bevoorrading Belgische energiesysteem garanderen met elektrofuels

VUB onderzoekt kosten, productie en verbruik van duurzame elektrobrandstoffen

In het kader van het energietransitiefonds heeft de federale ministerraad begin september het project BEST goedgekeurd. BEST verzamelt experten van vijf universiteiten (UCLouvain, UGent, UMons, ULB en VUB) en heeft tot doel door middel van hernieuwbare elektrobrandstoffen (electrofuels) de bevoorradingszekerheid van het Belgische energiesysteem te garanderen.

Elektrobrandstoffen zijn synthetische brandstoffen die op basis van hernieuwbare energie geproduceerd worden. Men kan zon- of windenergie gebruiken om via elektrolyse waterstof te produceren. Waterstof kan men dan combineren met andere elementen of molecules en zo krijgt men andere brandstoffen zoals methaan, ethanol, methanol, ammoniak…

Elektrobrandstoffen vormen een efficiënte manier om zon- en windenergie op lange termijn op te slaan. Batterijen kunnen zon- en windenergie hoogstens een paar dagen opslaan. Elektrobrandstoffen kan men wel langer opslaan en inzetten om elektriciteit of warmte te produceren (in ketels of gasturbines). Mits aanpassing van motoren kunnen ze ook in het transportwezen ingezet worden. Aangezien elektrobrandstoffen op basis van hernieuwbare energie geproduceerd worden, zijn het “groene” brandstoffen.

De vraag is nu: welke van die elektrobrandstoffen zijn het meest voordelig?

Professoren Francesco Contino en Julien Blondeau van de VUB-ULB onderzoekgroep BURN (Combustion and Robust Optimisation - www.burn-research.be) zullen met het BEST project de productie en het mogelijke verbruik van die brandstoffen onderzoeken naar kost en efficiëntie evenals hun potentiële bijdrage tot het Belgische energiesysteem bepalen.

Met een totale begroting van 4 miljoen Euro, is BEST is één van de twee grootste projecten die in kader van het energietransitiefonds goedgekeurd werd.

Contact:

Julien Blondeau

Julien.blondeau@vub.be

0473 695 895

Francesco Contino

Francesco.contino@vub.be

De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal geori├źnteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en ge├źngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.