Hét Verkiezingsdebat Gezondheidszorg op 11 mei 2019!

Hét Verkiezingsdebat Gezondheidszorg op 11 mei 2019!

“Symposium Medische Wereld” op 11 mei 2019 – 10u – Brussels Health Campus – Laarbeeklaan 103 – Auditorium Brouwer

In aanloop naar de verkiezingen wordt er tijdens het congres “Symposium Medische Wereld” een groot kopstukkendebat gehouden over de gezondheidszorg in ons land. Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block, John Crombez (voorzitter sp.a), Petra De Sutter (Senator Groen), Valerie Van Peel (Kamerlid N-VA), Peter Mertens (Voorzitter PVDA) en Bianca Debaets (Staatssecretaris CD&V) buigen zich over hete politieke hangijzers zoals de herfederalisering van de gezondheidszorg, gratis zorg, de re-integratie van langdurig zieken en toenemende werkloosheid onder artsen. Moderatoren zijn Michaël Van Droogenbroeck (VRT) en Jan De Meulemeester (VTM). Aan het einde van het debat zullen de politicoloog Dave Sinardet en gezondheidseconoom Lieven Annemans hun analyses geven.

Als eerste stelt minister De Block om 10u00 haar beleid voor en geeft ze haar visie op de toekomst van de gezondheidszorg in België. Vervolgens gaan de deelnemers om 11u00 in debat rond drie grote thema’s.

  • De structuur en organisatie van de gezondheidszorg: Moet die herfederaliseerd worden of moeten de deelstaten meer bevoegdheden krijgen? Daarnaast komt ook de stand van zaken met de ziekenhuisnetwerkvorming aanbod. Wat zijn consequenties van deze netwerkvormingen voor de toekomst van patiënt en arts? Gaan er ziekenhuizen en diensten sluiten? Hebben de mutualiteiten nog een functie in België?
  • De bekommernissen voor patiënten: Is het haalbaar dat we gratis naar de huisarts en tandarts gaan? Hoe betalen we steeds nieuwere technologieën en medicatie? En hoe organiseren we re-integratie van langdurig zieken?
  • De bezorgheden langs de kant van de artsen: hoe kan de toenemende werkloosheid onder artsen aangepakt worden? Wat met de ongelijke erelonen tussen specialisten?

U bent van harte welkom op dit verkiezingsdebat op zaterdag 11 mei 2019 om 11u op de Brussels Health Campus (Laarbeeklaan 103 in Jette – Auditorium Brouwer). Na afloop, om 13u, kan u gerust de deelnemers interviewen. Gelieve uw komst te bevestigen bij Sicco Wittermans, persrelaties VUB (sicco.wittermans@vub.be  of 0473/96 41 37) of bij Ben De Brucker  (bdebruck@vub.ac.be - 0498/03 71 73)

 

Over “Symposium Medische Wereld”
“Medische Wereld” is het grootste medische congres in België. Het kruim van de Belgische medische wereld, vooraanstaande politici (zoals Maggie De Block, Bart Staes en Guy Van Hengel) en bekende koppen (Eddy Merckx en Anuna De Wever) komen er samen rond de laatste trends, issues en toekomst van de gezondheidszorg in ons land. Het volledige programma vindt u terug op de website, met de volgende hoogtepunten:

  • Debat “Euthanasie bij psychisch lijden” uit oogpunt van een katholieke, vrijzinnige, islamitische en joodse dokter met onder meer prof. Wim Distelmans (VUB)
  • Lezing en debat over de invloed van Milieu op onze gezondheid met klimaatactiviste Anuna De Wever, Bart Staes (Groen) en experten uit verschillende domeinen
  • Debat Baby's op maat tegen betaling  met enkele tenoren, waaronder fertiliteitsexpert prof. De Brucker (VUB/UZ Brussel).
  • Debat over de rechten en plichten van patiënten met onder meer Guy Van Hengel.

’s Avonds is er nog een networking event vanaf 17u, en het symposium wordt feestelijk afgesloten met een avondfeest in de Plantentuin in Meise (om 18u).

Over Press - Vrije Universiteit Brussel

De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel