Help Artsen Zonder Grenzen en het Rode Kruis bij hun humanitaire hulpverlening

Help Artsen Zonder Grenzen en het Rode Kruis bij hun humanitaire hulpverlening

NATIONALE MAPATHON 2018

Na het grote succes van vorig jaar vindt op zaterdag 24 maart 2018 opnieuw een nationale Missing Maps Mapathon plaats, georganiseerd door het Nationaal Comité voor Geografie in samenwerking met OpenStreetMap Belgium. Tijdens de vorige editie namen meer dan 350 vrijwilligers deel aan het event, bijna dubbel zoveel dan bij de eerste editie, nu twee jaar geleden. België is hiermee het enige land ter wereld dat een Mapathon op nationale schaal organiseert. Acht universiteiten in Brussel, Vlaanderen en Wallonië zetten hun deuren open voor een hele dag samen ‘mappen’. Kom je steentje bijdragen, en mis deze kans niet om Artsen Zonder Grenzen en het Rode Kruis te helpen bij hun werk in crisisgebieden.

Humanitaire organisaties hebben kaarten nodig om in crisissituaties snel en efficiënt hulp te kunnen bieden. Daarom hebben Artsen Zonder Grenzen en het Rode Kruis in 2014 de krachten gebundeld en het Missing Maps project gelanceerd, samen met de OpenStreetMap Foundation. Over de hele wereld trekt het project vrijwilligers aan om gebieden in kaart te brengen waar het risico dat de bevolking getroffen wordt door een natuurramp, een epidemie of een conflict groot is.

Dit jaar ligt de focus op het noordoosten van Nigeria, een regio die is blootgesteld aan epidemieën van meningitis C. Sinds 2008 worden jaarlijks duizenden mannen, vrouwen en kinderen door de ziekte getroffen. Artsen Zonder Grenzen biedt hulp aan lokale autoriteiten om het uitbreken van nieuwe epidemieën te voorkomen of in te dijken, door gezondheidscentra te bezoeken en van de nodige middelen te voorzien. Artsen Zonder Grenzen helpt ook bij het detecteren van nieuwe gevallen en informeert de bevolking hoe de eerste symptomen van meningitis C te herkennen. Belangrijk is dat via deze acties ook de meest afgelegen gebieden bereikt worden. Momenteel ontbreken echter kaarten om toe te laten deze gebieden vlot met een terreinwagen te kunnen bereiken. Een gebiedsdekkende cartografie is dan ook nodig om de strijd tegen meningitis C in Noordoost-Nigeria efficiënt te kunnen aanpakken.

Tijdens de Mapathon voorzien we voor elke deelnemer een computer met internetverbinding. Dat is ook alles wat je nodig hebt om als mapper aan de slag te gaan!

Waar: Brussel, Gent, Leuven, Luik, Namen, Bergen en Louvain-la-Neuve

Wanneer: zaterdag 24 maart 2018 van 10 tot 16u

Registreren kan hier: nationalmapathon2018.eventbrite.com


Meer info:

Nationaal Comité voor Geografie:  ncgeografie.be/nl/cartoGIS/mapathon.php

Missing Maps: www.missingmaps.org/

AZG:  www.azg.be/mapathon

Programma*:

10:00 - 10:10: Introductie

10.10 - 10.30: Trainingsessie cartografie

10:30 - 12:00: Mappen maar!

12:00 - 12:10: Presentatie Humanitarian Open Street Map Team

12:30 - 13:00: Lunch

13:00 - 15:30 : Mappen maar!

15:30 - 16:00: Afsluiting en presentatie van de bekomen resultaten door Joost Schouppe, medewerker van OpenStreetMap

(*) Voorlopig programma, voor de laatste info zie: nationalmapathon2018.eventbrite.com

Story image

 

Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel